Energiahatékony megoldások az igazán rászorulóknak

Képünk illusztráció

Az Egyesült Királyságban a „tüzelőanyag-szegénységet” kétféleképpen határozzák meg, egyrészt ha az adott épület az energiahatékonysági besorolás D sávjába tartozik, és a tüzelőanyag kifizetése után is rászorulók maradnak a lakók, másrészt ha a háztartás jövedelmének több mint 10 százalékát tüzelőanyagra költi, és kevés összeg marad a megfelelő életszínvonal fenntartásához – írja cikkében a Spring Wise.

A kormány ECO4 és Eco+ programja keretében állami támogatások állnak rendelkezésre a kevésbé energiahatékony otthonok környezetbaráttá tételéhez. Ez azonban nem biztosít végtelen erőforrást, ezért a leginkább rászorulókat szeretnék célzottan támogatni. Az UrbanTide mesterséges intelligencián alapuló szoftvert fejlesztett ki, amely segít azonosítani a legkevésbé energiahatékony otthonokat és területeket. A vállalat uZero platformja anonimizált intelligens mérőórák adatait gyűjti össze más forrásokból származó adatokkal kombinálva, hogy részletes tüzelőanyag-szegénységi kockázati térképeket készítsen.

Az uZero célja, hogy megkönnyítse a helyi hatóságok, a lakásszövetkezetek, az energiaszolgáltatók és a szociális ellátást nyújtó szolgáltatók számára a tüzelőanyag-szegénységben lévő területek feltérképezését. Ezek a szervezetek ezután a legveszélyeztetettebb háztartásokat célzottan tudják segíteni az olyan megoldásokkal, mint az utólagos felszerelés vagy az energiatámogatási programok.

- Hirdetés -

Simon Tricker, az UrbanTide társalapítója rámutat: „Közösségünk hisz abban, hogy az adattechnológia és a mesterséges intelligencia jótékony célú felhasználása alapvető fontosságú lesz az Egyesült Királyságban a tüzelőanyag-szegénység okozta válságból való kilábalásából.”

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -