Energiahatékonyság az épületüzemeltetésben

Várföldi Róbert

Az épületek energetikai hatékonyságának növelése kiemelt szerepet kapott az elmúlt időszakban. Az automatizálási megoldások telepítésével rendkívüli eredmények érhetők el. A lehetőségekről Várföldi Róbert, a Siemens Zrt. épületautomatizálásért felelős kereskedelmi vezetője beszélt.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség által megrendezett Rezsikonferencián a Siemens szakembere az épületgépészet-automatizálás előnyeit osztotta meg a közönséggel. Már a legkisebb beavatkozással is hatékonyabb működés érhető el, és nagyobb komponensek cserélése sem szükséges hozzá. Ezek a beruházások gyorsan, egyszerűen és költségkímélőbb módon kivitelezhető megoldásokat jelentenek. A megfelelő automatizált eljárás megtérülése pedig hamar realizálható.

- Hirdetés -

A háztartásoktól a közintézményekig

„A magyar háztartások 80-90 százaléka egyszerű kapcsolótermosztátot használ, ugyanis az eszköz önmagában olcsó konstrukciós jelent. Az öntanuló termosztátok viszont komoly megtakarítást jelenthetnek a háztartások számára, körülbelül 20-30 százalékkal takarékosabb e rendszerek üzemelése” – hangsúlyozza Várföldi Róbert. „Ezek az eszközök figyelik minden egység hőtechnikai adottságát, és ráillesztik a megfelelő szabályozás jellegét, ennek köszönhetően tökéletesen pontos hőmérséklettartást képesek biztosítani. Az öntanuló termosztátokkal megszűnik az energiapazarlás, miközben nincs komfortveszteség.”

Sokszor kihívást jelent a nagyobb alapterületű, többszintes lakóházak fűtési energiacsökkentése. A fűtésszabályozás zónákra osztásával könnyen áthidalható a probléma. A szintek külön szabályozása 10-30 százalékos energiamegtakarítást jelenthet.

A közintézményeknél a nagy kiterjedésű gépészeti rendszerei jellemzően egyszerű struktúrában működnek, melynél az automatizált rendszer telepítése akadályokba ütközhet az épület adottságai, kora miatt is. Ekkor a megoldást a vezeték nélküli szisztémák jelenthetik. A radiátorokra felhelyezett rádióvezérlésű szelepmozgató hatására elérhető az energiahatékony működés.

„Ezekkel a rendszerekkel akár 20-30 százalékos energiamegtakarítás is elérhető” – részletezi Várföldi Róbert. „Sőt, távfelügyeletet is alkalmazhatnak a felhasználók, így az intézmények üzemeltetője az interneten keresztül ellenőrizhet, és bárhol, bármikor, távolról is be tud avatkozni a működésbe.”

A nagy rendszerek is optimalizáltan működnek

Számos nagy irodaház, bevásárlóközpont és további épületek rendelkeznek hatalmas rendszerekkel, amelyeket energetikai szempontból nem a legkorszerűbb módon szabályoznak. Ezekben az esetekben a kommunikációképes termosztátok nyújtják a leghatékonyabb megoldást. Használatával a kazán felismeri, hogy pontosan hány százalékos teljesítményre van szükség a helyiségek fűtésére. A központi felügyeleti rendszernek köszönhetően pedig a felhasználók bármikor be tudnak avatkozni a rendszer működésébe.

„Jelenleg számos olyan koncepció létezik, ahol egy rendszerhez több hőtermelőt kapcsolnak hozzá a felhasználók. Például a gázkazán mellé hőszivattyút vagy kandallót telepítenek. A többféle hőtermelő nagyobb ellátásbiztonságot nyújt, viszont mindegyik külön elvárásokkal rendelkezik a szabályozás terén, hogy hatékony működést érhessen el. A hőtermelők összehangolása kiemelten fontos, ezért a megfelelő automatizálási megoldással szükséges felvértezni a rendszert” – magyarázza Várföldi Róbert.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -