Energiamérés a Selec eszközeivel

Energiamérés és energiamenedzsment fontossága

Hatékony energiagazdálkodás nélkül az automatizált rendszerekkel és gyártósorokkal rendelkező termelő cégek komoly költségeket halmozhatnak fel, nem is beszélve arról, hogy az energiaelőállítás szükségessége a környezetre is jelentős hatást gyakorol. Az energiamenedzsment rendszerek és az okos almérő-hálózatok kiépítése így ma már elengedhetetlenek, 2021-től pedig a gyártók többsége számára kötelezőek is lesznek.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az energiamenedzsment fogalma alatt azokat a komplex megoldásokat és feladatokat értjük, amelyek célja, hogy az energiafelhasználási folyamatok áttekintésével növelhető legyen az energiahatékonyság, feltárhatóvá váljanak a megtakarítási lehetőségek, ezáltal pedig fokozatosan megvalósulhasson a költségcsökkentés. Az energiamenedzsment rendszerek tervezésének általános célja az, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat a leghatékonyabban és legoptimálisabban lehessen felhasználni.

Az első energiamenedzsment rendszerek
- Hirdetés -

- Hirdetés -

Magyarországon a ’90-es évek elején az energiaárak ugrásszerűen nőttek, ez pedig az ipari termelő nagyvállaltok számára ösztönzőleg hatott, hogy szoftveres megoldást keressenek a probléma megoldására. Mindez hozzájárult az energiamenedzsment rendszerek gazdasági szerepének felértékelődéséhez.

Az első ilyen rendszerek jobbára csak az energiafelhasználási adatok rögzítésére és rendszerezésére voltak alkalmasak, ma azonban már komplex, mindenre kiterjedő megoldásokkal találkozhatunk a piacon. A fejlődő országok rohamosan növekvő energiaigénye, továbbá a fejlett országokban tapasztalható automatizálási megoldások terjedése egyértelműen terhelő hatással bír a környezetünkre, így a szabályozás törvényi keretei is megszülettek.

Törvényi szabályozás

A 2015-ben elfogadott LVII. törvény értelmében a nagyvállalatok számára kötelezővé vált a négyévente elvégzendő energetikai audit, vagy ISO 50001 szabványnak megfelelő energiamenedzsment rendszerrel kell rendelkezniük. A törvény vonatkozik minden olyan vállalatra, amely:

 • dolgozóinak létszáma 250 fő feletti, vagy
 • nettó éves árbevétele 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg feletti, vagy
 • nettó éves mérleg főösszege 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg feletti, vagy
 • az önkormányzat vagy az állam 25 százaléknál nagyobb tulajdonnal rendelkezik a társaságban
Ehhez kapcsolódó további jogszabályok:

Energiahatékonysági törvény módosítása 2016. évi CXXXVIII. törvény az egyes klímapolitikai és zöldgazdaság fejlesztési tárgyú törvények módosításáról

Energiahatékonysági törvény végrehajtási rendelete 122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról

EU Energiahatékonysági irányelv Az Európai Parlament és a Tanács 2012/27/EU irányelve (2012. október 25.) az energiahatékonyságról

Intelligens almérők

Az energiaellátás költségének növekedése a mérési eszközök szerepét is felértékelte. A hitelesített (MID) mérési eszközökkel történő energiamérésnek köszönhetően valós idejű kimutatások készíthetőek, ezáltal tervezhetővé válnak az energiafogyasztás költségei is.

Az almérős technológia előnye ugyanis, hogy beazonosíthatóvá válik, melyik gép mekkora energiát használ fel- vagy mennyi energia vész kárba a nem megfelelő használat miatt. Ha az épületek tervezésénél ezt is figyelembe vesszük, és a főmérő mellé hitelesített almérőt is telepítünk, jelentős mértékű energia-megtakarítást tapasztalhatunk.

1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet almérők telepítéséről

Az intelligens almérők telepítésére idén januárban született kormányzati szintű előírás, mely az elkövetkező két évre tartalmaz iránymutatást. A Magyar Közlöny 2020. évi 8. számában található rendelet szerint 2021. január 1-től ilyen almérővel kötelező mérni a

 • 100 kW-nál nagyobb névleges teljesítményű önálló villamos berendezéseket
  (ha azok üzemideje meghaladja a 2000 üzemóra/évet)
 • 140 kW-nál nagyobb névleges teljesítményű hőtermelő és klímaberendezéseket
  (ha azok üzemideje meghaladja a 2000 üzemóra/évet)
 • 200 kW-nál nagyobb teljesítményigényű gépsorokat, üzemegységeket, épületeket.

A telepített almérőknek az alábbi előírásoknak kell megfelelniük:

 • működjenek 3%-os hibahatáron belül
 • végezzenek mérést legalább negyedóránként
 • legyenek alkalmasak a mérési adatok tárolására és továbbítására
Selec eszközök energiaméréshez

A Selec által gyártott EM2M-1P-C-100A-CE egyfázisú energiamérő, továbbá
az MFM384-R-C-CE és MFM384-C-CU-MID háromfázisú multifunkciós mérőeszközök a rendelet szerinti előírásoknak tökéletesen megfelelnek, mivel rendelkeznek az intelligens almérőkre vonatkozó MID (M-19) tanúsítvánnyal, másodpercenkénti mérést tesznek lehetővé, továbbá képesek a mért adatokat akár 10 évre visszamenőleg a belső memóriájukban tárolni, illetve az adatokat impulzus vagy RS486 kommunikációs busz kimenet segítségével továbbítani.

Energiamenedzsment rendszerben gondolkodik?
Vegye fel velünk a kapcsolatot a megadott elérhetőségünkön!

Ipari-elektronika.com Webshop

Conpart Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

- Hirdetés -