- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ennyit a slusszkulcsról: ez az autó biometrikus azonosítással indul

A csúcstechnológia vezérelte világban az autóipar is folyamatosan arra törekszik, hogy minél innovatívabb funkciókat építsen az eszközeibe. Ezt a trendet megragadva a Hyundai leányvállalataként működő Genesis most arc- és ujjlenyomat-felismerést kínál az új GV60 SUV Coupe modellhez.

A GV60 az első tisztán elektromos modell, amit a Hyundai-csoport luxusautókkal foglalkozó részlege piacra dob. A variáns az ún. „Face Connect” és „Fingerprint Authentication System” nevű szolgáltatásokkal felvértezve érkezik. Ezekkel az az autógyártó célja, hogy fokozottabb kényelmet, biztonságot és személyre szabhatóságot kínáljon, így összességében javítsa a vezetési élményt.

A Face Connect lehetővé teszi, hogy a jármű felismerje a vezető arcát, így az kulcs nélkül zárhatja-nyithatja az ajtókat. Amint a felhasználó megérinti az ajtókilincset, a jármű B-oszlopába épített kamera elemzi az egyedi arcvonásokat, például a kontúrokat és az arc különleges azonosítási pontjait. A fedélzeti számítógép ez alapján azonnal képes felismerni a tulajdonost, majd engedélyezi a hozzáférést a járműhöz. Persze, akárcsak egy streaming szolgáltató felhasználói fiókjai esetében, több profilt is lehet regisztrálni, ami ideális olyan családi vagy céges jármű esetén, aminek a volánja mögött több sofőr is megfordul.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Face Connect segítségével a vezető személyre szabott igényei szerint módosítható a Head-Up-Display is, magyarán automatikusan az adott sofőrhöz igazítja a vezetőülést, a kormánykereket, az oldalsó tükröket és a szórakoztató elektronikai beállításokat (hangerő, rádióállomás, zene stb.). A kocsi automatikusan összekapcsolható az egyéni vezetői profilokkal, ami a kényelem új szintjét nyújtja; „olyan, mintha a jármű felismerné a vezetőt” – olvasható a Genesis weboldalán.

Ha a felhasználó már bent ül, a vezetőülés melletti panelbe integrált ujjlenyomat-hitelesítő rendszerrel kulcs nélkül is elindítható és vezethető az autó, de ugyanez a megoldás alkalmazható hitelesítésre az autóban történő fizetésekhez, így a Valet Mode feloldásához is.

A GV60 a Genesis Digital Key funkciójának továbbfejlesztett változatát is kínálja: a digitális kulcs akár három emberrel is megosztható, magyarán a további felhasználók ugyanúgy az ajtókilincs megérintésével szállhatnak be és indíthatják el a járművet.

Bár az ilyen technológiák fejlett algoritmusokat alkalmaznak az illetéktelen hozzáférés megakadályozására, az emberek még mindig szkeptikusak a megbízhatósággal kapcsolatban. A cég elárulta: a visszaélések megakadályozása érdekében a biometrikus adatokat nem osztják meg felhőben – csakis a jármű rendszerén belül, erős titkosítással, biztonságosan tárolják.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet