Ennyit fog érni az AI-chipek piaca jövőre

Képünk illusztráció!

Hihetetlen iramban növekszik a mesterségesintelligencia-chipek iránti kereslet. Ez a tény és a fokozódó termelés a Gartner riportja szerint azt eredményezi, hogy a munkaterhelések végrehajtására tervezett AI-chipek piaca másfélszer annyit fog érni jövőre, mint tavaly.

A piacelemző cég úgy számol, hogy az AI-chipek piaca 2023-ban eléri az 53,4 milliárd dolláros értéket, ami 2022-höz képest 20,9 százalékos növekedést jelent. A tavalyi évvel összehasonlítva még szembetűnőbb a 2024-es prognózis, ami további 25,6 százalék emelkedés után már 67,1 milliárd dolláros összértéket valószínűsít. A várakozások szerint 2027-re az AI-chipek bevétele már több mint kétszerese lesz a 2023-as piacnak, hiszen az értéke addigra eléri a 119,4 milliárd dollárt.

AI-chipeket tartalmazó rendszereket egyre több iparág és IT-szervezet fog telepíteni – jósolja a Gartner, hozzátéve: a fogyasztói elektronikai piacon – arányaiban – még nagyobb ugrások történnek, így 2023 végére az eszközökben használt AI-képes alkalmazásprocesszorok értéke 1,2 milliárd dollár lesz, szemben a 2022-es 558 millió dollárral.

- Hirdetés -

„A generatív mesterséges intelligencia fejlődése és az AI-alapú alkalmazások széles körének növekvő használata az adatközpontokban, a pereminfrastruktúrákban és a végponti eszközökben nagy teljesítményű grafikus feldolgozóegységek (GPU-k) és optimalizált félvezető eszközök alkalmazását igényli. Ez hajtja az AI-chipek gyártását és elterjedését” – magyarázza a jelenséget Alan Priestley, a Gartner elemzője. „Sok szervezet számára az egyedi AI-chipek nagyszabású telepítése fogja felváltani a jelenleg uralkodó chiparchitektúrát – a diszkrét GPU-kat.”

A generatív AI a nagy teljesítményű számítási rendszerek iránti keresletet is növeli, és okkal lát benne jelentős előnyöket számos nagy teljesítményű GPU-alapú rendszereket és hálózati berendezéseket kínáló gyártó. A Gartner hosszú távon arra számít, hogy az ipari szereplők egyre nagyobb mértékben fognak egyedi tervezésű AI-chipeket használni.

Gábor János, NEW technology

Akár ez is tetszhet