- Hirdetés -

- Hirdetés -

Épül a világ legnagyobb rádióteleszkópja

A csillagászok most közelebb kerültek egy jelentős technológiai fejlesztéshez. Ausztrália megkezdte a Square Kilometre Array építését, amely a világ legnagyobb rádióteleszkópjává válhat. Az ausztrál rész, az SKA-Low – ahogy a neve is erre utal – az alacsony frekvenciájú jelekre fog összpontosítani. A The Guardian megjegyzi, hogy várhatóan nyolcszor érzékenyebb lesz, mint a meglévő teleszkópok, és körülbelül 135-ször gyorsabban térképezi fel a kozmoszt – írja összefoglalójában az Engadget.

A 197 hagyományos rádiótányérral rendelkező SKA-Mid nevű párja a dél-afrikai Meerkat Nemzeti Parkban, a száraz, lakatlan Karoo régióban épül. Ám ez a középfrekvenciákat fogja vizsgálni. Az ausztrál projektet az erre a célra létrehozott SKA-szervezet és a Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) közösen végzi.

Az eredetileg 1991-ben tervezett kombinált rendszer várhatóan átalakítja a rádiócsillagászatot. Elsősorban a korai világegyetem tanulmányozásában lesz hasznos, és betekintést nyújthat az első csillagoknak a reionizációs időszakban történt kialakulásába. Ugyanakkor a sötét energiát és annak a kozmikus tágulásra gyakorolt lehetséges hatásának a vizsgálatát is segítheti. A rendkívüli érzékenység még a földön kívüli élet keresésében is hasznos lehet, bár a felbontás a legrészletesebb kutatásokat viszonylag közeli csillagokra korlátozza. Dr. Sarah Pierce igazgató a The Guardiannek elmondta, hogy a teleszkópok egy „több tíz fényévre lévő” bolygón egy repülőtéri radart is kiszúrnának.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Square Kilometre Array munkálatai várhatóan csak 2028-ban fejeződnek be, és a tudósoknak ezt követően is még időbe telik, amíg összegyűjtik és megfejtik az eredményeket. A James Webb űrteleszkóphoz hasonlóan azonban a hosszú várakozás várhatóan kifizetődő lesz. Ez egy generációváltás, amely új betekintést nyújthat az univerzumba – Pierce arra számít, hogy az SKA a rádiócsillagászat „következő ötven évének a gerincét fogja alkotni”.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet