Érettebb szakaszba lépett a 3D nyomtatás

A 21. század egyik legizgalmasabb technológiája a 3D nyomtatás. A FreeDee Kft. Magyarország meghatározó vállalata e területen és szakértelmükkel kiemelkedők a hazai piacon. Szabó Péter, a vállalat technológiai igazgatója beszélt lapunknak az iparágat érintő legfontosabb trendekről.

„A Formnext kiállítás legfrissebb felvonása feltárta a 3D nyomtatási iparág aktuális állapotát” – mondta. „A Markforged új FX10-es gépének bemutatása és a miniFactory Igniteultrapolimer nyomtató megjelenése mellett szembetűnő volt a piac konszolidációja. Jelenleg az iparág dinamikájának változásait figyelhetjük meg.”

Az elmúlt évekkel ellentétben, amikor a fémnyomtatás vagy az ultrapolimerek irányába mozdult az ipar, idén a hangsúly a már meglévő technológiák finomításán és alkalmazásspecifikus megoldásokon volt. A látogatók száma stabil maradt, de a forradalmi újítások helyett inkább a már használt technikák gyakorlati alkalmazása került előtérbe. A hangsúly immár az eljárás modern gyártási folyamatokba való hatékony beillesztésére helyeződött.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A nemzetközi kiállításokon megjelentek a 3D nyomtatáshoz kötődő egyéb technológiák is – post process alkalmazások. Olyan szoftveres megoldások találhatók meg a piacon, amelyeknek köszönhetően a meglévő gyártásirányító rendszerekbe integrálható a 3D nyomtatás.

A FreeDee a Nikon SLM fémnyomtatóinak forgalmazását kezdte meg az idei évben Magyarországon. Ezt a megoldást különösen az autóiparban, légi- és űriparban, egészségügyi területen és a szerszámgyártásban alkalmazhatják hatékonyan a vállalatok. Az új nyomtató disztribúciója egy stratégiai lépés, amely a piaci igényekre ad választ, hiszen egyre inkább speciális iparágakra szabott megoldásokat keresnek a gyártócégek.

Jelentkezz kiállítónak a 2024-es TECHference Ipari Konferenciára: www.techference.hu

Némethi Botond, TECHference

- Hirdetés -