Érkezik a bionikus szemek új generációja

A látássérülteknek szánt implantátumok egyik legnagyobb problémája az, hogy szinte lehetetlen hozzájuk megfelelő energiaellátást biztosítani. Ezt a technológiai akadályt hidalta át egy nemzetközi kutatócsoport, a vezetőképesség fokozásával. A feljavított eszköz hatékonyságát egy elektronikus retina segítségével bizonyították, és az Advanced Materialsban megjelent tanulmányuk azt a következtetést vonja le, hogy a megoldás széles körben is elérhető eszközök gyártását teszi lehetővé.

Az angliai Northumbria Egyetem és a kínai Harbin Technológiai Intézet kutatói már létező koncepciókat: szemgödörbe vagy agyi szövetekbe ágyazható implantátumokat szerettek volna hatékonyabbá – illetve ez esetben egyáltalán működőképessé tenni. Bionikus szemekből többféle eszköz fejlesztése zajlik a világban, de jelenleg csak kevés elérhető vagy alkalmazható vakságban, esetleg más speciális szembetegségben szenvedő páciensek gyógyítására. Ebben hamarosan szignifikáns változás állhat be – jósolta a kutatást vezető PingAn Hu és Richard Fu professzor. Mindketten igazi áttörésként értékelték, amit a bionikus szemek hatékonyságának javításával sikerült elérni.

A kutatók rájöttek, hogy a kétdimenziós molibdén-diszulfidba fecskendezett puhafém, az indium fokozza a bionikus szemekben lévő áramkörök vezetőképességét, ezáltal jelentősen csökkenthető a fejlesztés alatt álló optikai rendszerek energiafogyasztása. A módszert egy elektronikus retina struktúráján próbálták ki, és kiderült, hogy így már kellően magas felbontású képminőséget tud produkálni.

- Hirdetés -

„A napjainkban létező rendszerek fizikailag elkülönülő szenzorokból, valamint memória- és folyamategységekből állnak, és ebben a formában nagyon sok energiát igényelnek, sőt, komoly nehézségekbe ütköznek a komplex képtanuló funkcióik” – magyarázta Fu. A professzor megjegyezte: a kooperációban kifejlesztett megoldásuk ehhez képest paradigmaváltó, és valóban a mesterséges vizuális rendszerek új generációját hozhatja el.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -