- Hirdetés -

- Hirdetés -

Európában tesztelik a NASA következő holdkameráját

Az erre az évtizedre beütemezett holdraszállásokhoz legmegfelelőbb kamera kifejlesztése érdekében európai űrhajósok és tudósok nyújtanak segítő kezet a NASA Artemis képalkotó csapata számára – áll a programot támogató Európai Űrügynökség (ESA) közleményében. A HULC (Handheld Universal Lunar Camera) névre keresztelt eszközt fejlesztő NASA-mérnökök a spanyolországi Lanzarote-sziget lunáris felszínre emlékeztető tájain dolgoztak együtt az ESA-val, hogy a PANGAEA képzési program keretében kipróbálják az új kamerát.

A PANGAEA arra készíti fel az űrhajósokat, hogy milyen terepekkel fognak találkozni a jövőbeli Hold-küldetések során. Ehhez kapcsolódik az űrben szükséges eszközök, köztük a kamera tesztelése: a nemzetközi legénység a geológiai kutatások legvalósághűbb forgatókönyvei szerint tették próbára a műszer képességeit.

A terepbejárások alatt az űrhajósok az ESA elektronikus terepkönyvébe dokumentálják a feltárási munkát, és ez az eszköz azt is lehetővé teszi, hogy a PANGAEA oktatói egy távoli szobából kövessék és támogassák a legénységet, akik élőben, valós időben tudtak hang- és képfelvételt közvetíteni.

- Hirdetés -

Az új holdkamerát professzionális, készen kapható, nagy fényérzékenységű és korszerű objektívekkel felszerelt termékekből építették. A NASA csapata a későbbi űrbéli használat miatt számos módosítást hajtott végre rajta: kapott többek között egy por- és hővédő takarót (hisz a holdi hőmérséklet mínusz 120-200 Celsius-fok között mozog), valamint egy új, ergonomikus gombkiosztást, hogy az űrhajósok szkafandert viselve is használni tudják.

A végső eszköz neve Artemis Moon, ami az első tükör nélküli, kézi használatra szánt fényképezőgép lesz az űrben. A tükör nélküli fényképezőgépek kiváló képminőséget biztosítanak gyenge fényviszonyok között is, így tökéletesen alkalmasak lesznek a holdi környezetben történő használatra. Persze videókat is rögzíteni fog, hogy még pontosabban támogassa a hozzánk legközelebb lévő égitest felszínének dokumentálását.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet