- Hirdetés -

- Hirdetés -

Európai antennával üzen a Földnek a James Webb űrtávcső

Minden idők legnagyobb űrtávcsöve január harmadik harmadában éri el célállomását, az összeadódó gravitációs vonzás miatt viszonylag nyugodt keringési pályát garantáló L2 pontot. A James Webb ekkor a Föld-Hold távolság kb. négyszeresére, 1,5 millió kilométerre lesz bolygónktól, így nem kis kihívást jelent az adatközvetítés. A több európai államban jelenlévő RUAG Space nemcsak a lehetetlennek tűnő átvitelt oldotta meg, hanem a megfigyelőeszközök precíziós mozgatását és az ősrobbanást kutató berendezés védelmét is – számolt be az eeNews.

André Wall, a svájci vállalat nemzetközi vezérigazgatója büszkén osztotta meg, hogy mintegy 300 egyetem, szervezet és cég mellett ők is dolgoztak a Hubble-nál százszor nagyobb teljesítményre képes teleszkópon, sőt, náluk többet kevés önálló cég tett hozzá a projekthez. Azon kívül, hogy részt vettek az Ariane 5 hordozórakéta burkolatának, valamint a Webb számítógépes és leválasztó rendszerének építésében, ők felelnek négyből kettő tudományos berendezés három különböző mechanizmusáért, valamint a Föld felé adatokat sugárzó antennákért.

Utóbbi eszközt a RUAG svédországi részlege gyártotta, így rajtuk is múlik, hogy a következő 5-10 évben minden információ rendben megérkezik-e a Földre. A rendszerben két antenna található: az egyik egy könnyű, 60 centiméter átmérőjű, szénszál kompozitból készült, extrém hőmérsékleten is rendkívül pontos műszer, míg a másik egy apró, csésze formájú, háttértámogatást biztosító eszköz. Mivel az űrtávcsőtől azt várják, hogy megtalálja többek között a sötét anyaggal kapcsolatos kirakós utolsó néhány darabját, fontos a precízen közvetített információ, így a RUAG szerepe.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Szintén nekik – illetve a cég bécsi telephelyének – köszönhetőek a „Szuperszemként” emlegetett NIRSpec szűrőrendszerét tartó mechanikus szerkezetek és speciális golyóscsapágyak. Mivel a Szuperszemet száz különböző égitest egyidejű megfigyelésére és távoli galaxisok akár leghalványabb infravörös sugárzásának érzékelésére tervezték, úttörő technológiákra volt szükség. Az utóbbi feladatot ellátó „MIRI” (Mid Infrared Range Instrument) nevű megfigyelőberendezést – amitől az ősrobbanás titkainak feltárását várják – a RUAG zürichi székhelye látta el szennyeződések ellen védő rendszerrel. A Contamination Control Cover a fényképezőgépek lencsetakarójához hasonló megoldással óvja az érzékelőket a fizikai lerakódásoktól, valamint a legvilágosabb objektumok káros fénysugárzásától.

Hab a tortán, hogy a RUAG Space emmeni gyárában készült az Ariane 5 csúcsának kb. 17 méteres burkolata, míg a svéd Linköpingben található részleg fejlesztette a James Webb fedélzeti számítógépét és a rakétáról történő leválasztásért felelős rendszert. Elismerésünk!

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet