Évente 169 MWh villamos energiát takaríthat meg

Hőszivattyú elektromos fűtés helyett hőcserélővel

A hőszivattyú lemezes hőcserélővel való integrálásával évente 169 MWh villamos energia és 123 tonna CO2 megtakarítás érhető el.

Az energiahatékonyság és a klímavédelem az autóipar vezető témái közé tartozik. És nem csak a termékekben, hanem a gyártásban is. A motoralkatrészek tisztításában rejlő lehetőségek kihasználása érdekében egy prémium járműgyártó osztrák gyárában hőszivattyúra cserélte a melegvíz-készítés elektromos fűtését. Az eredmény évente körülbelül 70 százalékos elektromos energia megtakarítást jelent ebben a folyamatlépésben.

A termelési rendszerek és gépek energetikai optimalizálása az olyan alapvető motoralkatrészek gyártásához, mint a főtengelyek és forgattyúházak, a hengerfejek és a legújabb generációs elektromos hajtások házai, már évek óta napirenden van a BMW Group Steyr-i gyárában. Ez magában foglalja ezen alkatrészek tisztítási rendszereit is. „Az energiafogyasztás csökkentése érdekében az Ecoclean-nel 2016-ban elkezdtük a tisztítórendszerek szivattyúinak frekvenciaváltókkal való felszerelését” – magyarázza Gerhard Fuchs, a Steyr-i üzem folyamatmenedzsere és energiafelelőse. A további megtakarítási lehetőségek feltárásakor a fogyasztásmérések kimutatták, hogy a háromműszakos üzemben alkalmazott tisztítórendszerek elektromos fűtési rendszerei magas villamosenergia-fogyasztást okoznak. A melegvíz energiahatékonyabb elkészítésének módjai a hőszivattyú alkalmazásához vezettek. „Azt szerettem volna meghatározni, hogy milyen megtakarítási lehetőségeket lehet megvalósítani egy kísérleti projekttel, amelyben a jelenlegi elektromos fűtési rendszert hőszivattyúra cserélték. Az eddigi jó együttműködés miatt megkérdeztem az Ecocleant, hogy a cég fővállalkozóként fog-e dolgozni. Az elköteleződés után egy transzfertisztító rendszert választottunk a gyártótól” – számol be Gerhard Fuchs.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Potenciálelemzés egy semleges mérnöki iroda által

A hőszivattyú integrálásával elérhető energiamegtakarítás kiszámításához először potenciálelemzést végeztünk. Ennek alapja a termelési, folyamat- és rendszeradatok, valamint a korábbi energiafogyasztás, valamint az Ecoclean által kidolgozott átalakítási koncepció volt. A semlegesség érdekében független mérnöki céget bíztak meg az elemzés elvégzésével. A számított megtakarítás a korábbi energiafogyasztás 70 százaléka körül volt.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A hőszivattyút négy új csővel csatlakoztatták a meglévő vízkörhöz. Két csatlakoztassa a rendszer tisztavíz-tartályát a hőcserélőhöz. A többiek a meleg vizet a hűtőkörből a hőszivattyúba szállítják és lehűtve visszaadják.
Évente 169 MWh energiamegtakarítás

A megoldás pontosan igazodik a steyri BMW helyzetéhez: az átvezető rendszer tetején egy 2000 literes tartály található a tiszta víz számára, amelyet 56 °C-on vezetnek be a tisztítási folyamatba. Az ehhez szükséges elektromos fűtési rendszer 39 kW teljesítményű volt. A vákuumszivattyúk és a kapcsolószekrény hűtése hidegvizes körrel történik. A hűtővíz előremenő hőmérséklete 16 °C, a visszatérőben 22 °C-os. Ez a „meleg víz” energiaforrásként szolgál. A hőszivattyúba táplálják (energiafogyasztás 11,2 kW), és ott felfűtik 65 °C-ig. A hő egy lemezes hőcserélőn keresztül kerül a tisztítórendszer melegvíz-ellátásába. A felmelegített technológiai vizet egy új keringgető szivattyú segítségével (1,2 kW teljesítményfelvétel) szivattyúzzák a tisztítórendszer melegvíz tartályába, míg a 16 °C-ra hűtött vizet egy második új keringgető szivattyún keresztül juttatják vissza a hidegvíz körbe. 1,2 kW. Ezzel az átgondolt megoldással az energiaigény 39 kW-ról 13,6 kW-ra csökken. Az 5760 órás meghatározott éves termelési idő mellett ez több mint 146 MWh-t tesz ki. Emellett további mintegy 23 MWh megtakarítás érhető el a hidegvíz termelésben, mivel a hűtővizet csak alacsonyabb visszatérő hőmérsékletről kell az előremenő hőmérsékletre hozni.

Gyors átalakítás a termelés megszakítása nélkül

Mivel a projektet a termelés megszakítása nélkül kívánták megvalósítani, az átalakítás 2022 nyarán kéthetes üzemszünetben történt. A hőszivattyú, a lemezes hőcserélő és a két új keringgető szivattyú a csarnok padlójára került a rendszer mellé. , teljesen szigetelt és védőrács veszi körül. Az ehhez szükséges terület körülbelül két euroraklap méretű. Négy új vezetékre is szükség volt. Két csatlakoztassa a rendszer tisztavíz-tartályát a hőcserélőhöz. A másik kettő szállítja a meleg vizet a hűtőkörből a hőszivattyúba, majd lehűtve vissza. Beépített kijelzővel szabályozható a hőmérséklet és az áramlás. A megtakarított fűtőteljesítményt a cég saját energiafigyelő rendszerén, energiamérővel ellenőrzi. Ez a megfigyelés, valamint a független mérnöki cég által a projekt befejezése után végzett mérések azt mutatják, hogy a tervezett megtakarításokat pontosan elérik.

A folyamatábra bemutatja a hőszivattyú integrálását a meglévő rendszerbe és a szükséges új csővezetékeket.
A kép forrása: Hacksteiner mérnöki iroda
Csökken a CO2 lábnyom és az üzemeltetési költségek

Az összesen 169 MWh megtakarított villamos energia mintegy 19 000 euróval csökkenti a takarítás üzemeltetési költségeit évente. Ezenkívül az Ausztria és Németország eltérő villamosenergia-összetétele alapján körülbelül 34 és 73 tonnával kevesebb CO2 kerül a környezetbe. „Jó döntés volt az Ecocleant bevonni az energiahatékonysági projektek fővállalkozójaként. Nagyon elégedettek vagyunk a támogatással és az eredménnyel, és folytatni fogjuk az együttműködést” – zárja Gerhard Fuchs.

Kapcsolat:

Ecoclean GmbH, Markus Maybaum, 52156 Monschau, Deutschland,

Telefon: +49 2472 83-378, Markus.Maybaum@ecoclean-group.net., www.ecoclean-group.net

- Hirdetés -