Exkavátorokat automatizál a Built Robotics

Lehet, hogy ez az új spanyolviasz: meglévő munkagépekre telepíthető külső egységgel, az ún. Exosystemmel bármikor robotpilótára kapcsolhatók a markológépek, amelyek így éjjel-nappal dolgozhatnak – operátor nélkül is.

A The Robot Report tudósítása nyomán kijelenthetjük: a startupban sokan látnak fantáziát, hiszen legutóbbi, 2019-es tőkebevonásuk során is tisztességes összeget kalapoltak össze. Miközben ennek a pénznek a java – a folyamatosan érkező megrendelések miatt – továbbra is a bankban pihen, újabb 64 millió dollárt (kb. 22,1 milliárd forintot) emeltek be a cégbe, köszönhetően a Tiger Global világvezető befektetői csoportnak.

A Built Robotics utólag telepíthető autonómia-fejegységével szinte bármelyik hagyományos exkavátor automatizálható, és mindössze egy munkanapot kell szánni a beszerelésére, hogy utána akár 24 órában dolgozzon. Az Exosystem időjárási és földfelszíni körülményektől függetlenül működik: a pontos munkavégzésről földmérő GPS, 360 fokos kamera- és radarrendszer, valamint a mindezeket működtető vízhűtéses fedélzeti számítógép gondoskodik. Az éjszakai munkavégzéshez ultrafényes LED-világítást szereltek rá, és még vaksötétben is nyugodt szívvel „szabadon engedhetjük”, hiszen nyolcrétegű biztonsági rendszer (benne egy 110 decibeles riasztó), valamint digitális geokerítés, vezetékes vagy wireless vészleállító vigyáz a humán dolgozók testi épségére.

És akkor most képzeld el, hogy az operátor a munkaidő végén nem leállítja, hanem átkapcsolja az exkavátort, hogy az éjjel is dolgozzon, így reggelre befejezi, amire előző nap már nem jutott idő, vagy plusz egy – kezelőt sem igénylő – műszakkal toldja meg a munkanapot. A gyártó azt állítja, hogy a rendszer akár ötödével csökkentheti a kivitelezők humán erőt igénylő feladatait – és ezzel nyilván a költségeket is.

A Built rendszerét egyébként nem feltétlenül kell megvásárolni, hiszen órás bontásban bérelhetővé tették. Bár hazánkban – tudomásunk szerint – egyelőre nem hozzáférhető, az újabb tőkebevonástól okkal remélhetjük, hogy globális terjeszkedés indul el. Erre szükség is lenne, mert egyre népszerűbb: az USA-ban hadrendbe állított Exosystemeket már csak 2023-as időpontokra lehet lefoglalni.

Gábor János, Okosipar.hu