Ez a 10 ember annyit vesztett a vagyonából tavaly, mint Thaiföld GDP-je

Illusztráció

Egy olyan év után, mint a tavalyi, nemcsak a világ leggazdagabb embereiről érdemes listát vezetni, hanem azokról a rekorderekről is, akik a legtöbbet bukták el a személyes vagyonukból. A két névsor persze komoly átfedéseket mutat, és mind a tízen tech-milliárdosok – állapítja meg a Business Insider, a Bloomberg Billionaires Index alapján.

Íme a tíz legnagyobb vesztes (és amennyit 2022-ben veszítettek):

  1. Steve Ballmer, volt Microsoft-vezér (19,4 milliárd dollár)

Az erős dollár és a PC-k iránt csökkent kereslet vágott nagyot az üzletember zsebén, aki 2000-2014-ig volt a Microsoft vezérigazgatója, és döbbenetes mennyiségű részvénnyel szállt ki a vállalatvezetésből. A cég árfolyama nagyot, 28 százalékot zuhant 2022-ben, ezzel Ballmer nettó vagyona 86,2 milliárd dollárig esett.

  1. Zeng Yuqun, a Contemporary Amperex Technology elnöke (20,7 milliárd dollár)

23 százalékos részesedése van a vállalatban, ami jelenleg a világ legnagyobb EV-akkumulátor ellátója. Ez jól is hangzik, csak éppen az elektromos autók elemeihez szükséges nyersanyagok kissé instabilan mozogtak (a tőzsdén és fizikailag is), így a cége értéke is csökkent. Azért így se panaszkodhat: 32,5 milliárdja maradt az év végére.

  1. Bill Gates, a Microsoft társalapítója (28,6 milliárd dollár)

Bár az egyik legnagyobb tech-cég atyjának egy csomó más befektetése van, a vagyona jelentős része továbbra is a Microsoftból származik, szóval a részvények árfolyamesése neki is betett. 110 milliárdja azért így is maradt, szóval nem kell félteni.

  1. MacKenzie Scott novellista (37,3 milliárd dollár)

Vajon mennyit számláz egy leütött karakterért, ha írásból ekkorát kaszál – kérdezhetnénk, de nem, nem az írótehetségével vitte ilyen sokra, hanem azzal, hogy „civilben” Jeff Bezos volt felesége. Nyilván egy rakás pénzt tart Amazon-részvényben (a vállalat három százalékát birtokolja), így megviselte a 2022-ben lezajlott 50 százalékos árfolyamzuhanás. Kétmilliárd zöldhasút ettől függetlenül is eladományozott tavaly, 343 szervezet felé. 19 milliárdja maradt.

  1. Sergey Brin Google-társalapító (44 milliárd dollár)

Üzlettársával együtt zokoghat a kimutatások fölött: ketten összesen 89 milliárdot buktak 2022-ben, leginkább azért, mert a tavalyi év az online hirdetések szempontjából minden volt, csak nem jó. Jókora tulajdonrésze van a Google-t birtokló Alphabetben, ami nagyot zuhant, de Brin még így is dúskálhat: a vagyona 79,5 milliárd dollárra rúg.

  1. Larry Page Google-társalapító (45,3 milliárd dollár)

Itt is van. Ő mondjuk többet veszített valamennyivel, mint a fentebb írt partnere, de nem törvényszerű ugyebár, hogy ugyanakkora befektetése van és ugyanott, mint Brinnek. Hat százalékot birtokol az Alphabetben, és mindenestül 83,1 milliárdja van.

  1. Mark Zuckerberg Meta-alapító (79,9 milliárd dollár)

Az, hogy a Metának nem ment a szekér tavaly, nem újdonság, viszont hogy ennyire nem, azt kevesen gondolták volna: tavaly összesen 11 ezer dolgozótól szabadultak meg. A Facebook nagyon csúnyán megérezte a recessziót, a Google-hoz hasonlóan elsősorban az online hirdetési piac visszaesése miatt. Zuckerberg amúgy a nettó vagyona kétharmadát bukta, jelenleg 45,6 milliárdot ér.

  1. Changpeng „CZ” Zhao Binance-társalapító (83,3 milliárd dollár)

Ő rendesen izzadhatott, ahogy nézte az év közbeni visszaeséseket, mert a vagyona 80-90 százaléka lett oda 2022-ben. A buktáért javarészt a kriptovaluta-piac iránti bizalomcsökkenés tehető felelőssé, miután az FTX tőzsde összeomlott. Főleg úgy, hogy a Binance nem sokkal a csőd előtt bejelentkezett érte, hogy megvenné. A kriptoszámlákon kezelt pénz szintén nagyot esett, miután a felhasználók elkezdték kivenni a befektetéseiket.

  1. Jeff Bezos Amazon- és Blue Origin-alapító (85,2 milliárd dollár)

Az üzletember ugyan 2021-ben leköszönt cége vezérigazgatói posztjáról, de még mindig ő a legnagyobb részvényes. Ez most negatív irányba módosította a vagyonát, hiszen az Amazon értékpapírok kb. 50 százalékos veszteséget szenvedtek el az óévben. 107 milliárd dollár maradt a zsebében.

  1. Elon Musk Tesla- és SpaceX-alapító (132 milliárd dollár)

Hasonló arányban égette a pénzét 2022-ben, mint a második helyezett Bezos. Jórészt saját magának, meg a botrányba fulladt Twitter-felvásárlásnak köszönheti, hiszen elkezdte őrült tempóban eladni érte a Tesla-részvényeit. Be is zuhant az árfolyam 70 százalékkal, bár erről a Tesla-értékesítések kínai visszaesése is tehet. 138 milliárd dollárral „már csak” a második leggazdagabb ember a bolygón, Bernard Arnault divatmogul mögött.

A legtöbbet bukó top 10 összesen kb. 575 milliárd dollár veszteséget könyvelhetett el 2022-ben, ami közel annyi, mint Thaiföld GDP-je ugyanebben az évben.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet