Ez a felfújható robot érzékeny az emberi érintésre

A mesterséges intelligencia (MI) érti is, mit akarnak tőle.

Az amerikai Cornell Egyetem kutatóinak sikerült megépíteni egy olyan MI-vezérelt gépet, ami beépített USB-kamerával érzékeli a manuális gesztusokat, és a gépi tanulás módszerével osztályozza is őket, számolt be a The Engineer. A varázslat a kéz vetette árnyék felismerésében rejlik (innen a ShadowSense elnevezés), és a szándék szerint vészhelyzetekben lehet majd használni, például füsttel telt épületek evakuálására: a robotot csak meg kell érinteni, és máris tudja, hogy a kijárathoz kell vezetnie a bajba került személyt.

Az egyetemistákat valószínűleg a Hős6os kedves egészségügyi droidja, Baymax inspirálta: ugyanúgy egy felfújható, többféle alakzatot felvenni képes mentőrobot koncepciójáról van szó. Ezzel ki is zárták annak esélyét, hogy szenzorok és kötések tömegét építsék be, mert nemcsak túl nehézzé, hanem rugalmatlanná is tennék a deformálódó felületű eszközt. Egyetlen lehetőség maradt: a számítógépes látás kidolgozása.

- Hirdetés -

„A robot belsejébe kamerát építettünk, így látja az érintést, és az árnyék képe alapján következtetni tud az őt megérintő ember szándékára”, magyarázta a kutatásról szóló tanulmány fő szerzője, Yuhan Hu. „Nagyon érdekes lehetőségeket tártunk fel, mert rengeteg szociális területre szánt robot létezik, de egyik sem képes érzékelni a manuális gesztusokat.”

A prototípus nem több, mint egy puha, alig egy méter magas, felfújható nejlonlufi, amit egy hengeres, mobil alapra rögzítettek. A benne lévő kamera képét egy idegrendszerhez hasonló elven működő algoritmus elemzi, és (egyelőre) hatféle érintést tud 87-96 százalékos pontossággal megkülönböztetni: tenyér, ütés, kétkezes érintés, ölelés, mutatás és persze az érintés nélküli állapot. Ezekre eltérő, előre programozott módon reagál, például lejátszik egy hangüzenetet, de egy későbbi frissítéssel arra is képes lesz, hogy interaktív kijelzővé alakítsa a testfelületét.

A megoldás persze nemcsak a katasztrófavédelmi szegmensben lehet hasznos. Jó választ adhat korunk adatvédelmi aggályaira is, amit a hang- és arcfelismerő technológiák idéztek elő: ha a gép csupán árnyékok alapján képes azonosítani a felhasználó szándékát, akkor nem szükséges kép- és hangprofilt alkotnia róla, és ez nagy komfortérzetet ad, vallja Hu.

Gábor János, Okosipar.hu