Ez a német KKV gyártók produktivitásának kulcsa

Két német alkatrészgyártó vállalat sikerének alapjait vizsgáljuk, a Maschinenfabrik Mönninghoff és a Mayer Präzision példája alapján. A cikkből kiderül, hogy milyen berendezések szükségesek a produktivitás növeléséhez, valamint a megbízható automatizált gyártáshoz.

Innovatív hajtástechnológia

A Maschinenfabrik Mönninghoff vállalat tengelykapcsolók, fékek, lineáris működtetők és komplett rendszermegoldások széles választékát fejleszti és gyártja. Termékeiket számos iparágban használják, többek között a mezőgazdaságban, a robotikában és az élelmiszeriparban. A produktivitásuk maximalizálása érdekében 2010 óta támaszkodnak a DMG MORI szerszámgépek technológiájára. A megmunkálóközpontokba és esztergákba történő beruházásokat egy NT 4300-as gép telepítése követte. Legújabb szerzeményük pedig a CTX beta 800 TC Robo2Go automatizációval.

Összetett hajtáselemek tervezése és gyártása

„A Ruhr-vidék strukturális átalakulása az elmúlt évtizedekben elősegítette, hogy valami újjal állhassunk elő” – magyarázza Charlotte Finger, a Mönninghoff ügyvezetője. „A 80-as évekig a vállalat árbevételének több mint 90 százaléka bányászatból származott. Ezt követően megerősítette a helyzetét a hajtástechnológia területén, ekkor kezdett kifejezetten a kifinomult és összetett kapcsoló- és fékrendszerek tervezésére és gyártására koncentrálni. Ezek szinte minden esetben speciális megoldások, amelyeket gyakran az ügyfeleink együttműködésével fejlesztünk ki.”

Robo2Go – Többgépes működés és egyenletes minőség három műszakban

A Mönninghoff a termelés folyamatos korszerűsítésére nagy hangsúlyt fektet. A siker titka egyértelműen az, hogy a DMG MORI CNC technológiáját helyezik előtérbe. Legfrissebb befektetésük egy CTX beta 800 TC volt Robo2Go-val. „Célunk, hogy mindhárom műszakban a lehető legmagasabb gépkihasználtságot érjük el” – taglalja beruházásuk okát Timon Lubek gyártásvezető. A Robo2Go segítségével csapatunk akár több gépet is képes egyszerre működtetni. Könnyű kezelhetőséget és ideális automatizálást biztosít közepes méretű szériákhoz. S mivel már nem szükséges a kézi rögzítés, könnyebb elérni a több mint tíz mikronos pontosságot.” A gyártó különböző anyagokból állít elő alkatrészeket, többek között acélból, alumíniumból és bronzból.

A Mönninghoff a DMG MORI technológiai ciklusok széles választékát használja, amelyek lehetővé teszik az olyan speciális eljárások, mint például a fogaskerék-megmunkálás hagyományos CNC-szerszámgépeken történő elvégzését.

Fenntartható kapacitásnövekedés

 „A tengelykapcsoló alkatrészeink mindegyike különböző fogazású, amelyeket korábban speciális fogaskerék-vágógépekkel kellett gyártani” – részletezi Timon Lubek. „A DMG MORI technológiai ciklusai lehetővé teszik számunkra, hogy ugyanazokat a termékeket, például a váltógyűrűket hagyományos esztergaközpontokon – mint a CTX beta 800 TC – ugyanolyan minőségben munkáljuk meg, ez néha még gyorsabb műveletet is eredményez. A Mönninghoff szakembereinek tapasztalatai többször beépültek már a technológiai ciklusok fejlesztésébe. A fogaskerék-alkatrészek gyártásához már csak legfeljebb két befogásra van szükség. A DMG MORI fogaskerékvágó ciklusai mostantól lehetővé teszik számunkra, hogy munkadarabjainkat egy gépen készre munkáljuk, még gyorsabban és ugyanolyan minőségben, mint a speciális gépeinken. További előnye a nagyfokú rugalmasság, ugyanis ha van olyan időszak, amikor nincs szükségünk fogaskerekek gyártására, a gépet más célokra is bevethetjük, hogy a lehető leghatékonyabban használjuk ki.”

Automatizálás és minőség

A Mayer Präzision vállalat az autóiparban az összeszerelési munkákhoz szükséges szerelvények és rögzítőelemek gyártásában tölt be kiemelkedő szerepet. A társaság már évek óta a DMG MORI CNC technológiájára támaszkodik. A cég két berendezéssel gazdagította gépparkját, egy CMX 600 V robotizált automatizálással, valamint egy harmadik generációs DMU 50-et PH CELL-lel.

Összetett készülékek és alkatrészeik néhány héten belül

„Szolgáltatóként már nagyon korán becsatlakozunk az új készülékekkel kapcsolatos projektekbe” – magyarázza Christoph Glier, a Mayer Präzision ügyvezető igazgatója a mindennapi üzletmenetet. „Amint az adott autógyártó egy új modellt gyárt, vagy akár a meglévő modellek ráncfelvarrását végzi, az összeszerelési folyamathoz szükségük van a megfelelő készülékekre. A konstrukciók és a hozzájuk tartozó alkatrészek összetettségétől függően néhány hét alatt is képesek vagyunk szállítani a megrendeléseket.”

Képzések és megbízható gyártási folyamatok

 „Évente akár két gyakornokot is felveszünk, ezzel fedezzük a szakemberigényünket” – mondja Christoph Glier. „Másfelől a korszerű gépek hozzájárulnak a termelékenységhez – és a készülékek minőségéhez.” Ferdinand Urlbauer, a Mayer Präzision gyárigazgatója hozzáteszi: „A modern és rugalmas szerszámgépek lehetővé teszik számunkra, hogy az alkatrészek széles választékát állítsuk elő, és mindig garantáljuk a nagy pontossági követelményeket.”

„Vállalatunk 2021 elején telepített egy kiváló automatizálási megoldást, a harmadik generációs DMU 50-et PH Cell automatizációval. Ez a kombináció a megmunkálás rugalmasságát és hatékonyságát nagyon kompakt alapterületen egyesíti” – mondja Christoph Glier. Ez nemcsak azt teszi lehetővé, hogy az alkatrészek nagyon széles spektrumát állítsák elő, hanem azt is, hogy a gép kapacitását teljes mértékben kihasználják. A PH Cell moduláris felépítésű: a legfeljebb két szinten kialakított palettahelyek száma annak méretétől függ. 320 × 320 mm, 400 × 400 mm és 500 × 500 mm kivitelben kaphatók. A Mayer Präzision a kisebb palettaméret mellett döntött és így összesen 40 tárolóhelyet alakított ki.

„Tökéletes kapacitás a közepes méretű szériák gyártásához” – folytatja Ferdinand Urlbauer. Az  öttengelyes megmunkálóközpont oldalról tölthető, ami optimális hozzáférést biztosít a géphez, valamint az automatizált palettázóállomáshoz is. A PH-cella felhasználóbarát érintőképernyőn keresztül vezérelhető.”

Tökéletes gyártás akár az éjszakai műszakban is

„Munkatársaink két műszakban dolgoznak, a harmadik generációs, PH-cellás DMU 50-et alkalmazzuk a felügyelet nélküli éjszakai műszakokra és hétvégén. Ezáltal kihasználhatjuk azt a lehetőséget, hogy a hosszabb gépidőt igénylő megrendeléseket napközben előkészítjük, majd automatizált folyamatok során legyártjuk” – mondja Ferdinand Urlbauer.

„Az automatizált gyártás szabadságot biztosít a jól képzett munkatársaink számára, hogy inkább a minőségi feladatokra, például NC-programozásra vagy minőségbiztosításra koncentrálhassanak” – teszi hozzá Christoph Glier.

Digitalizálás a folyamatok optimalizálásáért

„A versenyképesség hosszú távú fenntartásához szükséges a modern gyártási megoldásokba invesztálni” – mondja Ferdinand Urlbauer. „Ez azt is jelenti, hogy mindig keresnünk kell az új technológiákat – legyen az a múltban az öttengelyes megmunkálás vagy a jelenlegi additív gyártás. Ez magában foglalja a személyzet felkészítését is a jövőbeli kihívásokra. Már megvizsgáltuk a saját fejlesztésű TULIP-alkalmazások által kínált lehetőségeket, és úgy véljük, hogy az ilyen és ehhez hasonló alkalmazások, illetve más digitalizációs termékek segítségével fenntartható módon optimalizálhatjuk a termelési folyamatainkat.”

Némethi Botond, NEW technology magazin/DMG MORI

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#