Ez az eszköz képes elektromos árammá alakítani a rezgéseket

Egy nemzetközi kutatócsoport olyan új energiatermelő eszközt fejlesztett ki piezoelektromos kompozitok és szénszál-erősítésű polimer kombinálásával, ami hasznosíthatóvá teszi a környezetéből származó energiát – áll az egyik résztvevő intézet, a Tohoku Egyetem közleményében. A japán Sendai városában működő intézet kutatói abból indultak ki a kutatás elején, hogy az energiagyűjtés a felhasználható elektromos árammá történő átalakítást jelenti, és ez kulcsfontosságú a fenntartható jövő biztosítása szempontjából.

„A hétköznapi tárgyak – a hűtőszekrényektől az utcai lámpákig – a tárgyak internetének részeként csatlakoznak a világhálóhoz, így sok közülük fel van szerelve érzékelőkkel, amelyek adatokat gyűjtenek. Ezeknek az IoT-eszközöknek áramra van szükségük a működéshez, ami kihívást jelent akkor, ha távoli helyeken vannak, vagy sok van belőlük” – vezette le Fumio Narita professzor, a tanulmány társszerzője. „Elgondolkodtunk azon, hogy egy piezoelektromos rezgési energiagyűjtő (PVEH), ami a szénszál-erősítésű polimerek (CFRP) robusztusságát egy piezoelektromos kompozittal együtt hasznosítja, hatékonyabb és tartósabb eszköze lehet az energia kinyerésének.”

A csoport a készüléket szénszál-erősítésű polimer és kálium-nátrium-niobát nanorészecskék epoxigyantával kevert kombinációjával állította elő. A CFRP egyszerre szolgált elektródként és erősítő szubsztrátként, és az így előállított, ún. C-PVEH készülék be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. A tesztek és szimulációk kimutatták, hogy több mint százezer hajlítás után is képes volt megőrizni a nagy teljesítményét. Bebizonyosodott tehát, hogy képes tárolni a termelt villamos energiát, és saját energiaforrásként működtetni például LED-lámpákat. A C-PVEH a kutatók szerint segíteni fogja önműködő IoT-érzékelők fejlesztését, és alapvetően sokkal energiatakarékosabb IoT-eszközök létrehozását fogja lehetővé tenni.

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -