Ez lehet a leghatékonyabb autó a világon

A kísérleti stádiumban lévő járművet hidrogén hajtja, és egyetlen kilogrammal várhatóan több ezer kilométert képes megtenni. A világ talán leghatékonyabb városi autójával hamarosan világrekordot dönthetnek a hollandiai Delfti Műszaki Egyetem hallgatói – számol be az eeNews. Az Eco-Runner Team Delft 2022/2023 nevű csapat 23 lelkes diákból áll, akik ambiciózusan haladnak a fenntartható jövő felé.

Az Eco XII névre keresztelt jármű öt alrendszerét egymás között osztották fel, és teamekben dolgozták ki, míg közösen össze nem hoztak egy autót. Elvileg nincs még egy a világon, ami ennyire gazdaságos és fenntartható lenne. A fókuszt a súlycsökkentésre helyezték: az autó tömege kisebb, így kevesebb energiára is van szüksége a működéshez. A csapat karosszériáért felelős része egy olyan szerkezet létrehozására összpontosított, ami a lehető legkönnyebb, mégsem törékeny. Adta magát, hogy a hagyományosan acélból készülő alkatrészek helyett szénszálas eszközöket gyártottak, így ebből a könnyű, de masszív anyagból készültek a kormányrendszer tolórúdjai, sőt, a felfüggesztés is.

A hatékonyság másik fontos kulcsa az energiaveszteség korlátozása. Ilyen a gördülési ellenállás, a légellenállás vagy a hidrogén elektromos árammá, illetve az elektromos energia mozgási energiává alakításakor fellépő veszteség is. Ezek minimalizálása érdekében a csapat egy új, egyedi gyártású, megnövelt hatásfokú elektromos motort fejlesztett ki, majd új üzemanyagcellával optimalizálta a hajtásrendszert.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A csapat nem először vág neki hasonló kihívásnak (tavaly ők nyerték például az Eco-Marathont), de ilyen merész tervet eddig még nem eszeltek ki: 2056 kilométert szeretnének, valamivel kevesebb, mint egyetlen kilogramm hidrogénnel – mert számításaik szerint az egyetemi projektként épített autójuk alkalmas ekkora hatótávra, még ennyire kevés üzemanyaggal is. A világrekord-kísérlet során a csapat tagjai három napon keresztül vezetik majd az Eco XII-t egy optimális körülményekkel rendelkező tesztpályán.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -