Ezért fontos a fémhulladékok szelektív gyűjtése

Ma már a gépeinket úgy cserélgetjük, mint a ruháinkat. Ha elromlott valamelyik, azonnal újat veszünk. Azonban ez a folyamat rengeteg fémhulladékot hagy maga után. A probléma megoldását az újrahasznosítás jelenti.

A nyersanyaggal és az energiával egyaránt spórolni lehet a fémhulladékok újrahasznosításának köszönhetően. A folyamatot indokolja többek között a környezetkímélés, az érclelőhelyek kimerülése, valamint a kitermelés, az előállítás és a feldolgozás növekvő költsége is. A cikkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

A fémhulladékból új termék lesz

- Hirdetés -

A folyamat első lépése a szelektív hulladékgyűjtés, amely egyaránt fontos feladata az ipari szereplőknek és a lakosságnak. Továbbá elengedhetetlen, hogy tökéletesen működjön az újrahasznosító rendszer. A szelektív gyűjtés után a kidobott fémek elszállításra kerülnek a gyűjtőpontokról. Ezt követően az átválogatásra kerül sor, majd pedig eljuttatják az újrahasznosítással foglalkozó üzemekbe. Fontos szerepe van annak, hogy pontosan milyen típusú fémekről van szó, ugyanis esetenként eltér az eljárás menete.

Az üzemekben a szétválogatás kézzel, illetve géppel történik. Természetesen az utóbbi nyújtja a gyorsabb és egyszerűbb megoldást. Az újrahasznosítás folyamatát olyan gépekkel lehet támogatni, mint például a kábelnyúzó gép, az aprító, a rönkfogó kanál és az elektromos olló.

A szétválogatást követően kerül sor az aprításra, a szennyeződésektől való megtisztításra. Ezután kohókba kerül a hulladék, ahol beolvasztják. Innen már tömbökben szállítják tovább a fémeket a gyártósorra, ahol megtörténik az újrafelhasználás. Ennek során különféle eljárásokat alkalmaznak, például sajtolást, kovácsolást és hengerelést.

Az elektromos kábelek feldolgozása

A fémhulladékokhoz tartoznak a kábelek is. Az újrahasznosításuk a vállalatok és a háztartások tekintetében egyaránt nagy jelentőséggel bír, hiszen minden gyárban és otthonban keletkezik kábelhulladék. A feldolgozás során a burkolattól és a szigeteléstől elválasztják a fémeket, majd pedig granulátum készül belőlük.

Az eljárás minden esetben speciális gépekkel történik. Természetesen a burkolatot, szigetelést képező műanyag is újrahasznosításra kerül, így nem vész kárba. Szóval kijelenthető, hogy a kábelhulladék majdnem teljes egészében újrahasznosítható. További információ a Zöldgépezet weboldalán.

Az elektronikai hulladékok elhelyezése

A háztartási gépek, készülékek esetében gyakran lehet látni, hogy ha már nem működnek, nincs rájuk szükség, akkor a kertben hagyják, vagy egyéb nem megfelelő helyen tárolják azokat. Ez komoly veszélyeket rejt magában, hiszen káros anyagokat bocsátanak ki magukból az elektronikai hulladékok. Ezek az anyagok bekerülnek a talajba, és így a növényeket és az ivóvizet is mérgezik.

Szóval az elektromos berendezések elhelyezésére kiemelt figyelmet kell fordítani. Mindenképpen olyan gyűjtőkbe kerüljenek, amelyek kifejezetten erre a célra lettek kijelölve. Ez a lépés hozzájárul a hatékony fémhulladék újrahasznosításhoz, és a környezetünk védelméhez.

zoldgepezet.hu