Ezért nem váltja ki az embert az automatizálás

Ha raktárfejlesztésben gondolkodunk, és nyitottak vagyunk kevésbé látható alkalmazásokra is, lehetőségek egész tárházára lelhetünk. Az automatizálás elképesztő méreteket öltő piaccá vált: a hozzá kapcsolódó szoftverek és rendszerek globálisan 47,4 milliárd dolláros forgalmat fognak bonyolítani, már 2023-ban – állítja az Industry Today. Van azonban néhány kritikus kérdés, ami folyamatosan tartja magát a témában, például az, hogy a technológia kiszorítja-e a dolgozókat, és ha nem, akkor milyen más munkakörben foglalkoztathatók tovább.

A munkahelyek elvesztése miatt érzett félelem alapvetően abból ered, hogy általános félreértések övezik az automatizálás technológiáit. Ezek nem feltétlenül teszik feleslegessé az embert, csak nagyságrendekkel hatékonyabban végzik el az adott feladatot, magyarán jóval nagyobb hozzáadott értéket lehet elérni velük, mint nélkülük. Az már csak hab a tortán, hogy a munkatársak előtt új karrierlehetőségek nyílnak a cégen belül.

Íme három tény – a további félreértések elkerülése végett:

- Hirdetés -

  1. Emberek a raktárautomatizálás mögött

Az automatizált raktár nem működik emberi intelligencia nélkül. Azok a dolgozók, akik átlátják, vezérlik, ellenőrzik és javítják a rendszer technológiáit, ugyanolyan alapvető fontosságúak, mint maga a technológia. Amíg viszont minden magától működik, további lehetőségekkel és fejlesztésekkel törődhetnek.

  1. Az automatizálás előrelépést idéz elő

Egy automatizált raktárban nincs szükség betanított munkásokra, viszont magasabb bérigényű, képzettebb kollégákra annál inkább, vagyis a vállalatnál olyan képzéseket kell indítani, amelyek fejlesztik a meglévő dolgozók kompetenciáit. Mindez csak sokkal versenyképesebbé tesz – kollektívát és foglalkoztatót egyaránt. Persze rögtön lehet nagyobbat ugrani, ha eleve olyan új dolgozókat veszünk fel, akik raktármenedzsmenttel kapcsolatos bizonyítvánnyal érkeznek a felsőoktatásból.

  1. Az automatizálás csökkenti a munkaerőhiányt

Át kell állítanunk a gondolkodásunkat arról, hogy az automatizálás állásokat vesz el, arra, hogy segít betölteni az üres pozíciókat. Példaként jusson eszünkbe a teherautóvezetők egyre komolyabb ellátási gondokat okozó hiánya, amire ígéretes válasz lehet az automatizálás. A raktári automatizálás bevezetésével ráadásul képessé válunk minden ügyfél gyors és pontos kiszolgálására, az év csúcsidőszakaiban is.

Az automatizálásra a médiában ábrázolt, hideg, ködös kép helyett lehetőségként kell gondolni! Nem olcsóbbá és kietlenné teszi a ma még emberek végezte feladatokat, hanem kiegészíti azokat, így pontosabb lesz a készletezés, növekedik a munkahelyi biztonság, ésszerűsödnek a műveletek, vagyis hosszútávon hihetetlen mértékben csökkennek a vállalat költségei.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet