Fejleszt és zöldít: a transzformátor- és generátorgyártás élvonalában a jubiláló Ganz

Idén ünnepli a Ganz Elektrotechnikai Osztály megalapításának 145. évfordulóját a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft., amely technológiai értelemben vett utódként az 1844-ben, Ganz Ábrahám által alapított vállalatcsoport örökségét viszi tovább. A 145 éves múltra visszatekintő vállalatot ma is vezető szereplőként tartják számon a transzformátorok, nagy teljesítményű villamosmotorok és generátorok gyártásának, valamint nagyfeszültségű készülékek szervizelésének hazai és nemzetközi piacán. Van tehát ok az ünneplésre, és a jeles évforduló kapcsán fontos tervekről, beruházásokról számolt be a vállalat vezetése.

Meghatározó gyártó, kiemelt munkáltató

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, majd megvásárolta a tápiószelei gyárat. Itt egyedi nagyfeszültségű villamos berendezések, transzformátorok, motorok és generátorok gyártását végzi, ugyanitt biztosít szervizszolgáltatásokat is ügyfelei számára. A vállalat sikeréért közel 400 munkavállaló felel. Ezzel a dolgozói létszámmal egyben a régió egyik legjelentősebb munkaadójának is számít a Ganz. Sikerét fémjelzi, hogy az év első félévében árbevétele elérte a 35,4 millió eurót (azaz 13,2 milliárd forintot). A kerek jubileum alkalmából rendezett ünnepségen kiderült, hogy a vállalat szolnoki üzemében is „fellendülőben az élet”.

- Hirdetés -

A Ganz az elmúlt időszakban a kutatásfejlesztési tevékenységére is nagy hangsúlyt fektetett, amelynek keretében a vállalat sikerrel ötvözte a történelmi hagyományokat és a digitalizációban rejlő innovációt. Ennek eredményeként 2022 őszén mutatta be hivatalosan a Ganz Intelligent Solutions nevet viselő, a transzformátorok állapotának figyelésére alkalmas intelligens rendszerét, amelyet az idei évben, a legnagyobb piaci szereplők mellett elsőként a villamos forgógépekre is kiterjesztett, ezáltal már nemcsak gyártója, hanem szolgáltatója is a transzformátor- és forgógéppiacnak.

„A történelem részesei”

– A Ganz a transzformátor- és villamos forgógépgyártás bölcsője. Aki ma velünk ünnepel, egy kicsit a történelem részesévé válik – hangzott el Jan Prinstől, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatójától. – Az elmúlt másfél évszázadban az első transzformátor 1885-ös szabadalmaztatásától és gyártásától, valamint a Ganz Elektrotechnikai Osztályának 1878-as megalapításától kezdve az első váltóáramú generátorok 1882-es és a V43-as villanymozdony 1964-es gyártásán keresztül egészen az intelligens transzformátorok új korszakának elindításáig 2021-ben, a Ganz immáron 145 éve meghatározó része és kulcsszereplője az energia iparának – folytatta Prins, aki Gál Gergely ügyvezető igazgatónak adta át a mikrofont. Utóbbi kiemelte, hogy figyelemre méltóak a mögöttük álló eredmények, hozzátéve, hogy ezek értékét tovább növeli, ha a közelmúlt fejlesztéseit is számba veszik.

Forrás: Ganz
„Fejlődünk és zöldítünk”

– Technikai beruházásaink mellett fontos számunkra, hogy munkavállalóinknak is minél komfortosabb munkakörnyezetet teremtsünk. Ennek jegyében az elkövetkező fél évben egy 8 millió eurós összértékű projektet zárunk – mondta Gál, majd a Ganz szolnoki egységéről beszélt. – Itt 2019-ben a korábbi vezetőség döntése nyomán beszüntették az acélszerkezet-gyártást. Mostanra azonban megteremtődtek a körülményei annak, hogy júniusban újraindult a termelés – jelentette be Gál Gergely, aláhúzva, hogy ez a lépés első körben 50 új munkahelyet teremtett Szolnokon, és a jövőben 4 millió eurót költenek a termelési hatékonyság további növelésére. A vezető arra is kitért, hogy nemcsak a technológia, hanem a környezettudatos törekvések terén is előremutató lépéseket tettek, és tesznek.

– Tápiószelén és Szolnokon egyaránt energetikai optimalizációs programba kezdtünk az energiahatékonyság és karbonlábnyomunk csökkentése jegyében.  Első lépésként 2 megawattos naperőművet építettünk, amelynek segítségével valamennyi gyártási folyamatot elektronizálni szeretnénk. Célunk, hogy 2024 végéig 40 százalékkal csökkentsük a karbonkibocsátásunkat – tekintett a jövőbe beszédének záróakkordjaként Gál.

Vörös István, NEW technology magazin