Fejlesztés az intelligens lineáris meghajtásban

Az ipari igények az egyre kifinomultabb technológiák felé mutatnak. A termelő berendezések termelékenységét, hatékonyságát, pontosságát, megbízhatóságát a gépgyártóknak folyamatosan növelniük kell. Manapság nem elegendő, ha egy gép jól és pontosan gyárt, biztosítania kell a gyártásközi ellenőrzést és dokumentálást is. A mai gépekbe jóval több mérési és ellenőrzési pont kerül beépítésre, mint régebben, és a beépített alkatrészek tudása is folyamatosan nő. Ezek a trendek az ipari automatizálással foglalkozó cégektől is új technológiák kidolgozását követelik meg.

Az SMC, a világ egyik vezető pneumatika gyártója, 60 éve folyamatosan fejleszti eszközeit. Ma már a tisztán pneumatikusan működtetett beavatkozók is sokkal több, és sokkal részletesebb információt szolgáltatnak, mint annak idején. A gyártási folyamat stabilabb, könnyebben kézben tartható, a hibakeresés pedig jelentősen egyszerűsödik az extra információ következtében. A levegő fizikai tulajdonságai azonban bizonyos értelemben behatárolják a lehetőségeket, ami miatt egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos működtetésű aktuátorok.

Az SMC 15 éve fejleszti lineáris hajtásait. Ezek a hajtások:

- Hirdetés -

 • olyan végsebességet és pontosságot tesznek lehetővé, amelyet léghengerrel nem lehet elérni,
 • a mozgás tetszőleges köztes pozícióban megállítható,
 • biztosítani tudják a gépek szerelés nélküli átállását termékváltáskor,
 • alkalmasak 3-4 tengely egyidejű, összehangolt, szinkron vagy pályakövető mozgatására,
 • ipari buszrendszerekhez csatlakoztatva könnyítik a hibakeresést és csökkentik az állásidőt.

A korszerű buszos kommunikáció új lehetőségeket is teremt. Mivel a kommunikáció kétirányú, és valós időben zajlik, lehetőség van a gyártási folyamat teljes komplexitású nyomon követésére. A kiadott parancsok végrehajtása valós időben ellenőrizhető. A mozgásjellemzők, működési állapotok, az esetlegesen előforduló hibák lekérdezhetőek. Az összegyűjtött adatok alapján a programozónak lehetősége van trendek figyelésére, és olyan programrészek megírására, amelyekre még pár évvel ezelőtt lehetőség sem volt. Például adaptív, a folyamatokhoz alkalmazkodó PLC programrészek írására, amely bizonyos határig korrigálja a kopásokból származó méreteltéréseket.

Az SMC hajtásvezérlői is ezt az utat követik. Valós idejű kommunikációval olyan adatokat szolgáltatnak, amelyek lehetővé teszik a különböző Ipar 4.0 alkalmazásokhoz történő integrációt.

Hajtásvezérlők

A JXC családba tartozó hajtásvezérlők alkalmasak PROFINET, EtherNet/IP, EtherCat, DeviceNet és I/O-Link kommunikációra.

A pozíciókat, a mozgási paramétereket, az utasításokat a folyamatirányító berendezés (PLC, PC) tárolja. A mai memóriakapacitást figyelembe véve a felvehető pozíciók száma gyakorlatilag végtelen. A PLC valós időben képes lekövetni a mozgást, ellenőrizni, hogy van-e pozíció hiba, van-e túlterhelés, és szükség szerint be is tud avatkozni. A technológia igény esetén lehetővé teszi folyamatok statisztikai kiértékelését, és a hibák bekövetkezése előtt azok előjelzését. A tendencia az, hogy a termelő üzemek egyre inkább elvárják, hogy a gyártósorokon előforduló, hardverre visszavezethető hibák ne okozzanak hosszútávú termeléskiesést. I/O-Link kommunikáció esetén a JXCL1 sorozatú hajtásvezérlők erre is jó megoldást biztosítanak. A hajtásvezérlő paraméterei az I/O-Link mesterbe feltölthetők és eltárolhatók. Hardverhiba esetén a csere után a paraméterek automatikusan, pár tized másodperc alatt letöltődnek a kicserélt vezérlőbe. Ezzel a technológiával az állásidő minimalizálható.

Lineáris hajtások

Az SMC lineáris hajtásai mechanikus kialakításukat tekintve sokfélék lehetnek. Ha a mozgás irányába ható erő kicsi és a sebesség nagy, fogazott szíjas hatást, ha az erő nagy és a sebesség kicsi, golyósorsós hajtást kell alkalmazni.

A pontosság, a mértékadó terhelés iránya, nagysága, és a mozgás sebessége meghatározza az alkalmazandó megtámasztást. A kiválasztás az általános csapágyazási szempontokat figyelembe véve hasonlóan történik, mint pneumatikus munkahengerek esetében. A megtámasztást biztosíthatja csúszóvezeték, golyóshüvely, vagy lineáris csapágy.

A formai kialakítás a teljesség igénye nélkül lehet:

 • tolórudas munkahenger
 • rúd nélküli munkahenger,
 • megvezetett munkahenger,
 • megfogó,
 • forgató asztal,
 • lineáris asztal.

Az egyes elemek jól kombinálhatók. Bonyolult, többtengelyes gépegységek is megépíthetők tisztán lineáris aktuátorok felhasználásával. A kiválasztáshoz és méretezéshez a www.smc.hu online felületéről letölthető konfigurátor szoftvert érdemes használni.

Az SMC elektromos hajtásai képesek a legkorszerűbb folyamatirányító berendezésekhez csatlakozni, azokat az Ipar 4.0 követelményei szerint integrálni, ezzel kielégíteni a gyártók minőségre, pontosságra, termelékenységre és megbízhatóságra vonatkozó igényeit. Az SMC előre mutató fejlesztései hosszútávon, megbízható eszközökkel támogatják Önt céljai megvalósításában.

További információkat kaphat két online előadás keretében, amelyeket június 18-án és június 25-én tartunk. Jelentkezzen  mindkét előadásra a dátumokra kattintva.

SMC