Felgyorsul a 4. ipari forradalom – itt az ideje felkészülni 

A negyedik ipari forradalom – az ipar 4.0 – közepén vagyunk, amikor az innovációk száma robbanásszerűen nő, hiszen igen nagy irántuk a kereslet. Robotika, mesterséges intelligencia (AI), nanotechnológia, kvantumszámítás, biotechnológia, a dolgok internete (IoT), a dolgok ipari Internete (IIoT), decentralizált konszenzus, 5G, 3D nyomtatás, autonóm járművek, hatékonyabb, kisebb integrált áramkörök (IC-k) és sok más technológia integrálódik a mindennapi életünkbe. Ezek megkövetelik a nagyobb feldolgozási teljesítményt és az adattárolási lehetőségek növelését. Ez az új digitális korszak örökre megváltoztatja az innovációt, a gondolkodásunkat, és hatással van az egész életmódunkra is. 

Az elemzők azt jósolják, hogy 2025-re több mint 75 milliárd IoTeszközt telepítünk szerte a világban. 

Egy önvezető autó 4000 GB adatot generál minden nap. 

- Hirdetés -

A világszerte előállított adatmennyiség várhatóan a tízszeresére növekszik, 2016 és 2025 között eléri a 163 zettabyte-ot. 

2023-ra az 5G technológia várhatóan eléri az 1,3 milliárd előfizetést világszerte. 

Az olyan fejlődő technológiák, mint például elektromos járművek, drónok, okostelefonok és táblagépek, a rugalmas kijelzők, a rendkívül nagy sebességű internet, a vegyianyag-értékesítés együttesen várhatóan 2030-ra eléri a 6,9 billió dolláros értéket.  

Az ipar azonban ebben az esetben nem engedheti meg magának, hogy lassan fejlődjön. A fogyasztók nagyobb mértékben függenek az IoT-től és az intelligens eszközöktől, amelyek egyre több adatot generálnak a feldolgozás és a tárolás során. A processzorok, modemek és logikai chipek fokozottabb memóriakimenetet és nagyobb teljesítményt igényelnek az új generációs alkalmazások fenntartásához. 

A Világgazdasági Fórum hivatalos közleményében a vegyipart és az anyagtudományi ipart emelte ki a 4. ipari forradalom kulcsterületeiként, hiszen az IoT fejlődéséhez elengedhetetlen az új megoldások, új alapanyagok megtalálása, kifejlesztése és alkalmassá tétele a korszerű felhasználásra.  

Forrás: DesignNews.com

Hegyi Heni/NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -