Felhő alapú munkavégzés Rittal eszközökkel – digitális átalakulás a gyártó üzemekben

Az okos gyártási folyamatok, az Ipar 4.0 forgatókönyvek, pl. a prediktív karbantartás, az adatok rendelkezésre bocsájtásán és hálózatba kötött kommunikáción alapulnak. A Rittal most 2 új digitális megoldással még könnyebbé teszi a munkavégzést.

Az egyik új eszköz a Rittal új IoT interfésze, mellyel lerakta a hűtőberendezések és folyadékhűtők Ipar 4.0 rendszerekbe történő optimális integrálásának alapjait. Ez ugyanis folyamatos kommunikációt tesz lehetővé az érzékelőtől a felhő felé, valamint kapcsolatot biztosít a fölérendelt felügyeleti és energiakezelő rendszerekkel. A másik pedig a Rittal ePocket, mellyel a panelrendszerek és kapcsolóberendezések teljes életciklusára vonatkozó fájlok is a felhőbe költöznek.

A modern szekrényklimatizálási megoldások működtetése során hatalmas információmennyiség keletkezik. Korábban csak az üzemórák számának és az aktuális szekrény belső hőmérsékletnek a feljegyzése tűnt praktikusnak. A modern berendezések esetében azonban, amelyek közé a Rittal Blue e+ termékcsalád hűtőberendezései és folyadékhűtői is tartoznak, rengeteg érték és más információ is mérhető és rögzíthető. Ezek közé tartozik a szekrényen belüli és kívüli hőmérséklet, a párologtató és a kondenzátor hőmérséklete, és a körülményektől függően, a szekrény belsejében elhelyezett további érzékelőkből származó mérési eredmények. Az egyszerű üzemóra-számláló helyett külön rögzítésre kerül a kompresszor, illetve a külső és a belső ventilátor üzemideje. Előfordulnak rendszerüzenetek, a kapacitás kihasználtságára vonatkozó adatok és aktuális paraméterezési információk is.

Hozzáadott érték létrehozása az adatokból

A nagy mennyiségű adatból hozzáadott érték úgy hozható létre, ha az információ a fölérendelt rendszerek számára rendelkezésre áll. Az adatok fennakadásmentes kommunikálásának biztosítására a Rittal új IoT interfészét ajánlja, amely a Blue e+ sorozatú hűtőberendezéseket és folyadékhűtőket IoT-kompatibilis eszközökké alakítja. Az IoT interfész felszerelhető az egyik felső kalapsínre, vagy közvetlenül a hűtőberendezésre vagy folyadékhűtőre. Támogatott protokoll az OPC-UA, Profinet, SNMP, Modbus és a CANopen. A támogatott protokollok nagy száma lehetővé teszi a fölérendelt felügyeleti vagy energiakezelő rendszerekhez történő csatlakoztatást szinte minden esetben. A hűtőberendezések és folyadékhűtők adatai ezután bármikor rendelkezésre állnak ezekben a rendszerekben. Az IoT interfészen keresztül a paraméterek be is állíthatók és konfigurálhatók.

Csatlakozási lehetőség felhőhöz

Az eszközökből származó információ elemzések széles skálájához is használható. Az új IoT interfészen keresztül rendelkezésre álló kommunikációs lehetőségek lehetővé teszik a klímaszabályozási megoldások IoT alkalmazásokba történő integrálását, ami az új alkalmazások és okos szolgáltatási megoldások számára készíti elő a terepet. Az opciók például a klímaszabályozási megoldások karbantartási és szervizelési munkálatainak optimalizálására is lehetőséget nyújtanak, így csökkentve a működési költségeket. További fontos alkalmazás az energiakezelés. Mivel minden adat mindig rendelkezésre áll, az energiahatékonyság szintje megnövekszik, ami költségcsökkenést is jelent.

A panel- és kapcsolóberendezés-rendszerek elektrotechnikai dokumentációja és digitális ikre új otthont kapott. A Rittal ePocket – a digitális kapcsolási rajz csomag – felhőbe költözik. A munkatársak okostelefonjukkal vagy tabletükkel közvetlenül a műhelyben hozzáférhetnek az aktuális tervezési adatokhoz. A digitális életciklus fájl váltja fel a papíralapú dokumentumok mappáját, rugalmasságot biztosítva a létesítményekért és gépekért felelős munkatársaknak az üzemeltetéshez és a karbantartáshoz.

Más szóval: dokumentummappa és analóg formátum helyett felhő és digitális formátum. A rendszer olyan egyszerű, olyan logikus és olyan jó, hogy mindenki profitál belőle valamilyen módon – a gépekért és létesítményekért felelős személyek, a szekrénygyártók és karbantartást végző mérnökök egyaránt – hiszen a Rittal ePocket mindannyiuk számára egyszerű hozzáférést biztosít a mindig aktuális adatokhoz. A panel- és kapcsolóberendezés-rendszerek digitális életciklus fájlja minden releváns kérdésre választ ad, amelyet az üzemeltetés széles körében a munkatársak feltehetnek.

Forrás: Rittal

2021 vége óta az Eplan felhőben minden Rittal VX25, VX SE, AX és KX típusú szekrény számára elegendő hely biztosított. A szekrényekre vonatkozó összes projektadat, így a kapcsolási rajzok, karbantartási táblázatok, tanúsítványok és kézikönyvek itt tárolhatók. Minden, jogosultsággal rendelkező felhasználó használhatja a közös Eplan eView alkalmazást okostelefonján vagy tabletén, és a szekrényen található QR-kód beolvasásával hozzáférhet az adatokhoz. Asztali számítógépről is lehetséges a hozzáférés, így például a tervezési módosítások és a karbantartások konzekvensen dokumentálhatók, és a projektadatok frissíthetők. A Rittal ePocket egy új ökoszisztéma digitális központi elemévé épül ki, amelyben a különböző érdekelt felek a kapcsolóberendezés teljes életciklusa alatt együttműködnek.

A Rittal digitális platformjainak előnyei:

  • Mindig aktuális adatok a létesítmény és az eszköz teljes élettartama alatt
  • Gyors pótalkatrész-beszerzés és javítás hiba esetén
  • A szükséges adatokon kívül eszközök várható üzem idejére vonatkozó információ megjelenítése
  • Karbantartási munkálatok tervezhetőek, így költséghatékonyabb és előre tervezhető lehet a munkavégzés
  • Az adatok kalibrálhatóak
  • A frissített digitális iker egyértelmű társítása az aktuális tényleges modellel, összes tartozékával együtt
  • Nincs többé szükség a papíralapú dokumentációra – ez jelentősen csökkenti a CO2 lábnyomot
  • Lehetőség a digitális kapcsolási rajz csomag bővítésére a karbon lábnyomra vonatkozó adatok hozzáadásával.

Rittal

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#