Fenntartható raktározási megoldások Európában

A logisztikai és szállítmányozási iparág környezetre kifejtett hatásával mindenki tisztában van. Pontosan emiatt, a cargo-partner igyekszik környezetbarát alternatívákba fektetni, és raktárainak üzemeltetését ökológiai szempontból fenntarthatóbbá tenni. Legyen szó akár a fából épült ausztriai logisztikai központról, vagy a szlovákiai raktár vasúti terminálhoz való közvetlen csatlakoztatásáról a cargo-partner biztosítja ügyfeleinek a környezettudatos szemléletmód napi szintű gyakorlása mellett a hatékony logisztikai folyamatok lebonyolítását.

Amikor 2018-ban a bécsi repülőtér közelében megnyitotta 12.500 m²-en fából épült fischamendi logisztikai központját, a társaság egyértelmű jelzését tette a világnak, hogy a fenntartható építészet és a környezetbarát logisztikai megoldásokat előszeretettel gyakorolja. Az építkezés során 4.200 m³ építő- és ácsipari fát használtak fel, amelynek előállítása a szokványos építőanyagokkal ellentétben 8.400 tonnával kevesebb CO₂ kibocsátást eredményezett. Emellett a logisztikai szállítmányozó komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy évről évre csökkentse ökológiai lábnyomát. Ezek után nem is meglepő, hogy 2017 óta a cég ausztriai irodái és raktárai a felhasznált elektromos áram 100%-át megújuló energiaforrásokból nyeri.

A környezettudatosságról Stefan Krauter, a cargo-partner alapítója korábban így nyilatkozott: „A fenntarthatóságba vetett munkánk sosem érhet véget. Környezeti hatásunk minimalizálása az egész vállalat számára elsőrendű prioritást élvez, és ennek érdekében folyamatos erőfeszítéseket is teszünk. Fischamendben és Dunaszerdahelyen lévő logisztikai központjaink két kiváló példaként szolgál arra, hogy a hatékony logisztikai folyamatoknak is lehet a megszokottnál alacsonyabb karbonlábnyoma.”

- Hirdetés -

Szlovákia: a közvetlen vasúti terminálnak köszönhetően csökkent a CO kibocsátás

Dunaszerdahelyen a cargo-partner 17.400 m² összterületű raktára közvetlenül csatlakozik a METRANS vasúti terminálhoz. Ez egyedülálló versenyelőnyt biztosít, hisz a konténereket speciális emelőkkel egy erre a célra kialakított rakodódokkokon keresztül közvetlenül juttatják át a logisztikai központba. A METRANS Terminál ideális összeköttetést biztosít északon a hamburgi és bremerhaveni, valamint délen a koperi és rijekai kikötőhöz.

Szlovénia: napenergiában a jövő

A ljubljanai logisztikai központ 2019-es megnyitása óta messze felülmúlta a cargo-partner kezdeti elvárásait, hisz már az elején kapacitási problémák merültek fel a megnövekedett kereslet miatt, ami arra sarkallta a társaságot, hogy a tervezettnél korábban kezdje el a létesítmény bővítését. A novemberben megnyíló új épület a jelenlegi 25.000 m²-ről összesen 39.100 m²-re növeli a raktárterületet. Annak érdekében, hogy ez a növekedés ne csak gazdaságilag, hanem környezetvédelmi szempontból is megfelelő legyen, a cargo-partner idén egy nagyméretű fotovoltaikus rendszer telepítésével fogja korszerűsíteni a létesítményt. A rendszer az előleges kalkulációk alapján a vállalat energiafogyasztásának 34%-át fogja fedezi, az évente termelt 575 MWh-val, ami a cég CO₂ kibocsátást 273 tonnával csökkenti.

Forrás: cargo-partner
Horvátország: korszerű létesítmények

Új raktárlétesítmények építésekor, a cargo-partner olyan helyszíneket választ, amelyek a környezeti fenntarthatóság tekintetében a legújabb előírásoknak felelnek meg. A cargo-partner 2022 harmadik negyedévében megnyitott 12.900 m²-es zágrábi raktár helyszínének kiválasztásakor is ezek voltak a legfontosabb tényezők. Az épület megszerezte a BREEAM tanúsítványt, amely a fenntartható építés és üzemeltetés nemzetközileg elismert szabványa. Az épület teljes egészét LED izzók világítják be, továbbá a tetőre 6.028 darab napelemet szereltek fel, amelyek a becslések szerint évente 2338 MWh-t termelnek majd.

A cargo-partner folyamatos erőfeszítéseinek részeként, hogy logisztikai tevékenységét fenntarthatóbbá tegye, a közeljövőben több más európai helyszínen is tervezi fotovoltaikus rendszereinek megerősítését. Ide tartoznak többek között a társaság Fischamendben, Ljubljanában, Dunaszerdahelyen, Pozsonyban, Szófiában és Belgrádban lévő raktárai. Stefan Krauter szavaival élve: „A folyamatban lévő globális klímaválság talán korunk legfontosabb kihívása. A szebb holnap érdekében továbbra is támogatjuk a környezetvédelmi kezdeményezéseket és a fenntartható technológiák megvalósítását.”

cargo-partner