Fenntarthatóbb, gyorsabb és hatékonyabb fóliázás a Proslat új üzemében

Zöldebb, gyorsabb és hatékonyabb lett a fóliázás a Solutions Murales Proslat Inc. nemrég felavatott kanadai gyártócsarnokában. A Québecben épült üzem teljesen automatizált csomagolósort kapott. Az objektumok fekvő, sztreccs-fóliázására fejlesztett RoRo StretchPack® technológia nemcsak programozottan működik, további előnyei közé sorolandó, hogy precíz munkát végez, kevesebb csomagolókarton használatával – számolt be az innovációról a manufacturingtomorrow.com.

A tárolók gyártására szakosodott kanadai Proslat vállalat vezérigazgatója, Eric Letham elmondta, hogy szekrényeiket ez idáig kézi erővel, kartondobozba csomagolták, így biztosítva a sarokvédelmet is. „Ma ez a folyamat teljesen automatizált, köszönhetően a Tentoma A/S által fejlesztett RoRo StretchPack® berendezésnek, amellyel – a sarokvédelem biztosítását követően – a szekrényeket fekvő helyzetbe csomagoljuk, sztreccs huzalozott fóliába, amelynek a végeredménye egy tökéletesen zárt csomag.”

Bár a RoRo StretchPack® technológia integrálásának elsődleges célja a kézi munkafolyamat automatizálása volt, az innováció további eredményekkel növelte a Proslat versenyképességét: jelentősen csökkentette ugyanis a csomagoláshoz korábban felhasznált karton mennyiségét, amivel nemcsak anyagot spórolt, de a vásárlói elégedettséget is növelte, hiszen a termék kibontását követően kevesebb hulladéktól kell így megszabadulni a vevőnek. A fóliázáshoz használt anyag ugyanakkor könnyen kezelhető és újrahasznosítható – szemben a hagyományos, műanyagfóliákkal.

- Hirdetés -

Letham arra is kitért, hogy „a csomagolás minőségét is javította a RoRo StretchPack®, az ezzel készült csomag ugyanis teljesen vízálló, szemben a kartonnal”. A speciális fólia átlátszóságával is maga mögé utasítja elődjét, ami a „logisztikai lánc folyamatait is gördülékenyebbé teszi, hiszen a csomag megbontása nélkül beazonosítható, hogy mi van abban”, folytatja az igazgató.

A dán Tentoma A/S cég által fejlesztett csomagológép képes arra, hogy egymás után akár többféle szekrény fóliázását is precízen elvégezze, ugyanis a szállítószalagról érkező méretparaméterek alapján előkészíti a szükséges fóliamennyiséget, amelyet egy csomagolási folyamattal helyez fel a lezárandó objektumra. Ezzel energiahatékonyság terén is felveszi a versenyt a korábban használt, hőzsugorító technológiával, hiszen az úgynevezett hideg csomagolás energiatakarékosabb eljárás.

Vörös István, NEW technology