Fenntarthatóbb mód a napelemes növénytermesztéshez

Képünk illusztráció

A kutatók megtalálták a módját annak, hogyan lehet hatékonyabbá tenni az agrivoltaikát, avagy a napelemek alatt nevelt növények termesztését. Megállapították, hogy a vörös hullámhossz hatékonyabb a növények fejlődésében, míg a spektrum kék része jobb a napenergia előállítására – írja cikkében az Engadget.

Korábbi tanulmányok megállapították, hogy az agrivoltaik koncepció csökkentheti a növények vízigényét, mivel árnyékot biztosítanak számukra. A Michigani Technológiai Egyetem kutatói 2015-ben megállapították, hogy az árnyékolás akár 29 százalékkal is csökkentheti a vízfelhasználást. Majdi Abou Najm, a Kaliforniai Egyetem (Davis) föld-, levegő- és vízgazdálkodási tanszékének docense elmondta, hogy a fényspektrum felosztásával a növények kevesebb vízzel ugyanannyi szén-dioxidhoz juthatnak, miközben a hőtől is megvédik őket.

A kutatók úgy tesztelték az ötletet, hogy paradicsomot termesztettek kék és vörös szűrők alatt, valamint egy kontrollnövényt árnyékolás nélkül. Bár a fedett parcellák terméshozama körülbelül harmadával volt kevesebb, mint a kontrollé, az utóbbinál körülbelül kétszer annyi rothadt paradicsom volt. Abou Najm megjegyezte, hogy a szűrők segítettek csökkenteni a hőstresszt és a termésveszteséget.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ahhoz azonban, hogy ez a megközelítés a gyakorlatban is működjön, a gyártóknak olyan áttetsző napelemeket kell kifejleszteniük, amelyek a kék fényt befogják, a vörös fényt pedig átengedik. Matteo Camporese, az olaszországi Padovai Egyetem docensének javaslata szerint az áttetsző, szénalapú szerves napelemek működőképesek lehetnek. Ezeket a cellákat például üvegfelületre lehetne felhordani.

Vannak más kérdések is, többek között az, hogy a hullámhossz-szelektív agrárvoltaikus rendszereknek figyelembe kell-e venniük a különböző növényfajtákat. Valamint a betakarítás miképpen folyhat egy ilyen rendszer mellett. A kérdések ellenére a kutatás ígéretesnek tűnik, és a növekvő világnépesség miatt fontos, hogy a különböző megközelítéseket megfontoljuk erőforrásaink termelékenyebb felhasználása érdekében.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet