Festői strandból innovációs paradicsom: Gold Coast tankönyvbe illő fejlődése

A legnagyobb sziget talán legnyugatibb pontján és a Korall-tenger partján fekvő Gold Coastról a strand és a szörf jutna először az ember eszébe, és bár ez sem áll messze a valóságtól (sőt!), a félmilliós ausztrál város üzleti, ipari, illetve társadalmi szempontból még érdekesebb.

A Business Insider rámutat: Gold Coast az utóbbi 1-2 évben tanulságos átalakulást produkált: a poszt-COVID időszak egyik legkedveltebb célpontja lett azok körében, akik menekülnének a metropoliszokból, és ehhez festőibb környezetet keresnek. A minden bizonnyal tehetősebb társadalmi réteg vándorlása a bizniszt és az ipart is kezdi elszipkázni az olyan nagyvárosoktól, mint Sydney vagy Melbourne. A tengerparti település egyre több fenntartható gyártástechnológiákkal dolgozó céget, blockchain vállalkozást, űripari startupot, high-tech és luxusjármű-építő társaságot vonz.

Mivel Gold Coast úgy döntött, hogy a vállalkozások kíméletlen megfejése helyett inkább motiváló támogatásokat nyújt, mindenki örömmel menetel át ide, köszönettel elfogadva a tőkebefektetések utáni legfeljebb 2,5 millió dolláros (közel egymilliárd forintos) készpénz-visszatérítést, a működési kiadások tízszázalékos visszaigénylését vagy a munkavállalónként akár tízezer dolláros járulékcsökkentést, illetve további nem pénzügyi kedvezményeket.

- Hirdetés -

Ausztrália hatodik legnagyobb városában tényleg mindig süt a nap, és a közigazgatás is remek lehetőségeket biztosít, ám messze nem csak ezért érdekes. Gold Coast dolgozóinak ötöde a saját maga főnöke: tombol a modern vállalkozói szellem, ami fiatalos, ambiciózus munkahelyi kultúrákat hoz létre. Persze ennek fontos előzménye az, hogy a város oktatási rendszere – lakosságarányosan – a legnagyobb az országban. Minden adott tehát ahhoz, hogy Gold Coast az innováció és a tehetség Petri-csészéje legyen.

Olyan cégek látták meg a fantáziát az új ipari paradicsomban, mint a műholdfellövésekhez űrrakétákat gyártó Gilmour Space Technologies, az amerikai légierő vadászgép- és helikopterszimulátorait fejlesztő Ryan Aerospace vagy éppen a világ első emberi műszívét létrehozó BiVACOR.

Napjainkban lassan észre kellene venni, hogy az innovációk felé nem a helyhez kötött rabszolgatömeg kimángorlásával lehet utat törni. Gold Coast belátta, és Ausztrália legfényesebben csillogó technológiai gyöngyszeme lett. Nem rossz egy településtől, amely csak 1958-ban kapott városi rangot, ugye?

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet