Fokozatosan indul be a Volkswagen

A Volkswagen gyárai április 20-tól fokozatosan indítják be újra a gyártást. A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a német márka is leállította a termelést, ezzel megőrizve a munkatársai egészségét. A politikai helyzet a korlátozások enyhítésével immár lehetővé tette a szakaszos újrakezdést.  

Az indulás szakaszai 

Először a zwickaui és a pozsonyi gyár indult újra április 20-án. Ezt követően a Németországban, Portugáliában, Spanyolországban, Oroszországban és az Egyesült Államokban található üzemek következnek, melyek április 27-én kezdik meg a működést. A májusi hónapban egymást követően indulnak újra a gyárak Dél-Afrikában, Argentínában, Brazíliában és Mexikóban. 

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A termelés fokozatos újraépítése  

Elsődleges szempont a munkavállalók egészségének a védelme, emellett történik az ellátási láncok újraépítése. A németországi üzemekben az elkövetkező időszakban rövidített munkaidővel dolgoznak, majd fokozatosan térnek vissza a járvány előtti állapotokhoz. A gyártást a jelenlegi körülményeknek megfelelően folytatják: a most elérhető alkatrészekkel, figyelembe véve az értékesítési piacok fejlődését, a nemzeti és nemzetközi követelményeket, és ezeknek megfelelően változtatják meg az üzemek működését.  

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Motivációval áthidalhatók a nehézségek 

Bernd Osterloh, az üzemi tanács elnöke így nyilatkozott: „Még soha nem éltünk át ilyen helyzetet. Tudom azonban, hogy kollégáink fantasztikusan motiváltak abban, hogy felvegyék a munkát. Mivel korábban a termelést minden egyes munkaszüneti nap után újra kellett kezdeni, ezért e folyamatról jelentős tapasztalatokkal rendelkezünk. A világjárvány miatt azonban változtatnunk kell a beidegződéseinken: az egészségvédelemről szóló új megállapodásunk keretében mintegy száz intézkedéssel a fertőzés kockázatát a lehető legalacsonyabb szinten tartjuk a Volkswagennél. Ez mértékadó lesz az egész ipar számára. De realistának is kell lennünk: az új eljárások kérdéseket és fenntartásokat vethetnek fel kollégáink részéről. Ilyen körülmények között még soha nem fejlesztettünk, gyártottunk és nem forgalmaztunk járműveket. Ezért elvárom vezetőinktől, hogy alaposan ismertessék meg az alkalmazottakkal az új eljárásokat. Jelenleg sokkal fontosabb, hogy elegendő időt fordítsunk a kérdések megválaszolására, mint a napi termelési adatok.” 

Hogyan kell reagálni a megváltozott fogyasztói igényekre? 

A Volkswagen megfelelően reagált a megváltozott fogyasztói igényekre az online vásárlási lehetőségek bővítésével. A kezdeményezés nemcsak a vírushelyzet miatt időszerű, hanem azért is, mert a digitális bennszülött generációkat így könnyebben megszólíthatják. „A Volkswagenek mostantól az ENTER gombbal indulnak” elnevezésű projekt megteremti a kényelmes és biztonságos online rendelési lehetőséget – a magyar autópiacon az elsők között hozták létre az online rendelés lehetőségét. 

Online rendelés, magyar háttér 

„Az új Volkswagen online rendelési rendszer számunkra azért is kiemelkedő jelentőségű, mert magyar fejlesztők hozták létre magyar vásárlók számára. A weboldal és a program teljes egészében »házon belül« készült, az importőr Volkswagen IT fejlesztőinek munkája, és az igen erős informatikai háttérrel rendelkező márkakereskedő partnereinkkel együtt használjuk, az új vásárlói igények szerint. Fontos hangsúlyozni azt is, hogy az új online rendszer csak minőségi kiegészítése a hagyományos márkakereskedői értékesítői munkának, hiszen ezt a Volkswagen a márkakereskedők teljes részvételével működteti” – mondta el Dalnoki Balázs márkavezető az új online rendszer beindulása kapcsán. 

Némethi Botond/NEW technology magazin

- Hirdetés -