Földgáz-mentes épületeket tervez a VGP

Első, földgáz független raktárépületét építi Németországban a VGP Csoport. A logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatójának Giessenben készülő épülete már nem rendelkezik gáz kapcsolattal: az energiaellátását hőszivattyúval kiegészített napelemes rendszerekkel oldják meg. A VGP elsődleges célja, hogy a jövőben tervezett és épített ingatlanok működtetéséhez már ne legyen szükség fosszilis energiahordozókra. Folynak az egyeztetések és a műszaki vizsgálatok arról is, hogy a már átadott épületeket milyen módon alakíthatják majd zöldebbé. A VGP ilyen irányú törekvései a jövőben a hazai fejlesztésekben is megjelennek.

A Covid-19 járvány óta egyre tudatosabban fordult az ingatlan piac is a klímatudatos épületek felé, ezt a trendet pedig az ukrán-orosz konfliktus még jobban felerősítette. Az emberi energiafogyasztás 40%-a épületekhez kapcsolódik, ezért a megrendelők ma már nem csak környezetkímélő ipari ingatlanokra vágynak, de szeretnék magukat függetleníteni a fosszilis energiaforrásoktól is – ezekre az igényekre kínál megoldást a VGP.

A klímasemlegesség azonban nemcsak az üzemeltetési üzletágat érinti, hanem a VGP parkok építését és a kivitelezési folyamatait is. A megújuló energiaforrások használatának igénye a területfejlesztés, az építési folyamatok, a vízfogyasztás, a hulladékkezelés során megjelennek. A VGP tervezői csapata az épületek üzemeltetési feladatainak klímasemleges működtetésén dolgozik, azaz a villamos energia nagy részét saját maguk állítják elő napelemes rendszerrel és hőszivattyúk használatával. Ezek a szivattyúk környezeti hőt használnak fel az épületek fűtésére és hűtésére. A folyamat csak elektromos áramot igényel, ezért kiváltja a fosszilis tüzelőanyagokat. Ezenkívül a beltéri levegő komfortérzete sokkal magasabb lesz, mint a hagyományos gázfűtéses rendszereknél.

- Hirdetés -

„Középtávon szeretnénk lehetővé tenni a gázellátás kiváltását bérlőink számára. A németországi Giessen Am Alten Flughafen” VGP Park remek példa erre, mivel az egész park gázfüggetlen. Itt a gázfűtést hőszivattyús rendszerrel helyettesítjük, a csarnok megújuló energiából származó légkondicionálását pedig PV-rendszerünkkel, – amely 12,4 MWp energiatermelésével Európa egyik legnagyobbja – kombinálva valósítjuk meg. Jelenleg az újonnan épített projektfejlesztéseinkben tudjuk ezt a megoldást biztosítani, meglévő parkjaink esetében pedig már dolgozunk a korszerűsítési opciókon” – mondta el Pálovics Károly a VGP magyarországi Ország Igazgatója

Központi téma még az energiatárolási megoldások fejlesztése- ez szintén fontos lépést jelentene VGP parkok energia-önellátása felé.

A VGP kulcsrakész koncepciót mutat be ügyfeleinek a klíma semleges parkokról. A cég célja, hogy fokozatosan csökkentse a tevékenységeiből származó energiafogyasztást és kibocsátást, és a környezeti hatások csökkentésével vagy akár megszüntetésével hosszú távú hozzáadott értéket teremtsen.

A state-of-the art technológia mellett a fenntarthatóság és az energiahatékonyság a VGP által fejlesztett kereskedelmi ingatlanok fontos jellemzője. A vállalat elkötelezte magát amellett, hogy 2025-re szén-dioxid-semlegessé válik, továbbá az épületei BREEAM-minősítést kapnak és zöld energiával működnek. Ennek eredményeképpen a teljes portfólió 67,9%-a rendelkezik környezetvédelmi tanúsítvánnyal. Ezzel párhuzamosan a VGP Megújuló Energia Részlegének zöld energiatermelő kapacitása már 120,9 MWp-ra nőtt és további 53,7 MWp pedig előkészítés alatt áll. A 2019-ben létrehozott VGP Alapítvány már 37 olyan projektet karolt fel, amelyek társadalmi kérdésekkel, természetvédelemmel és kulturális értékek védelmével foglalkozik, és eddig több mint 6 millió euróval támogatta ezeket.

VGP Csoport