- Hirdetés -

- Hirdetés -

Forrásteremtő digitalizálás

„Az alapanyag, energia és humánerőforrás költségek az egekben. Az árakat nem tudjuk tovább növelni, mivel a piac már nem viseli el. Válság válságot követetett, melyeket valahogy túléltük, de a mozgó tőke jelentősen csökkent, így nincs elég forrásunk komolyabb fejlesztésre, hogy növeljük a versenyképességünket. Valahogy cégen belül forrást kell felszabadítanunk, hogy előrébb jussunk, de hogyan?”

Forrás: 3DMost

Hány vállalkozónak, vezetőnek jutott eszébe ezek a gondolatok mostanában. Sokakban felsejlik ilyenkor a lean szemlélet és elkezdik implementálni a veszteségcsökkentő szemléletet, hogy forrásokat szabadítsanak fel. Felépítenek egy gyár szintű layoutmenedzsment rendszert, megalkotják a folyamattérképeket és kialakítják az értékáramokat, de valahogy ez mégsem elég. Mégis mi ennek az oka?

- Hirdetés -

- Hirdetés -

FELELŐSSÉGTELJES DÖNTÉST CSAK MEGFELELŐ DÖNTÉSELŐKÉSZÍTÉSRE LEHET ALAPOZNI

A vállalatoknál van vállalatirányítási rendszer, de mivel a kollégák által gyűjtött adatok nem feltétlenül tükrözik a valóságot, sokan továbbra is papír alapon működnek, amelyek nem feltétlenül releváns adatokkal vannak feltöltve. Ezekből az adatokból készülnek a döntéselőkészítő anyagok és hozza meg a menedzsment a rövid és hosszú távú akcióterveket.

Az adatok adminisztrálása folyamatosan csökkenti az effektív termelésre szánt időt, ebből adódóan a darabszámot. Ha túl sok a selejt és ez eljut a munkáltatóhoz, akkor komoly következmények lehetnek. A munkavállalóknak nem érdeke a precíz és egzakt adatok biztosítása. A cégkultúra fejlesztése segíthet ebben, de nem oldja fel az alapproblémát. Az adatok összeszedésének digitális módja adhat csak kellő biztonságot a megfelelő döntéselőkészítésnek.

VESZTÉSÉGCSÖKKENTÉSI POTENCIÁLOK ADATOKBÓL

A lean szemlélet magában hordozza a veszteségek csökkentésének szemléletét, de valahogy nehezen fordítja át gazdasági értékekre. Mégis milyen gyors lehetőségek rejlenek abban, hogyha időben és pontosan kapjuk meg a termelési adatokat.

  • Adminisztrációs veszteségek

Az adatok nem papír alapú összegyűjtése csökkenti a dolgozói adminisztrációs időt, amely csökkentheti az adott feladathoz szükséges humánerőforrást.

  • Motiváció hiányából adódó veszteség

A munkaidők figyeléséből igazságos teljesítménymutatószám képezhető, amely alapjául szolgálhat egy munkavállalói teljesítményösztönző csomagnak.

  • Mozgatásból adódó veszteségek

A termék mozgatási idejének figyelése azonosítható a leghosszabb szállítási vagy várakozási időszakok, amelyek alapjául szolgálhatnak egy átrendezésnek.

  • Munkaközi selejtből adódó veszteség

A gyártás közben kialakult munkaközi selejtek azonosítása, célzott minőség és technológiajavítási lehetőségeket biztosít a műszaki támogató osztályoknak.

  • Veszteséges folyamat- és termékcsaládok

A munkafolyamat hosszának figyeléséből és a munkafolyamat hozzáadott értékéből számítható, hogy a művelet házon belül történő megvalósítása profitábilis vagy nem. Folyamatcsaládok kiszervezését vagy termékcsalád szűkítéssel csökkenthető a veszteség.

  • Készletgazdálkodási veszteségek

 A gyártási folyamatok között a gyártási folyamatidők eltérése végett, gyártásközi készletek vannak kialakítva. A készletekben álló vállalati tőke tőkekamatja folyamatos terhet jelent a vállalat számára. A folyamatidők és közbenső készletek figyelésével olyan intézkedéseket lehet kialakítani, amellyel a közbenső készlet csökkenthető.

  • Automatizáltság hiánya miatti veszteség

A gyártási idők figyelésévvel azonosíthatók a többször és rendszeresen előforduló folyamatok, amelyek azonosítják számunkra az automatizálási potenciálokat.

  • Késői reagálásból adódó veszteség

Az adatok késedelme nehezíti akár el is lehetetleníti a vezetői beavatkozásokat, ezáltal termeléskiesés és készlethiányok is kialakulhatnak. Az adatok azonnali továbbítása lehetőséget ad az időben történő beavatkozásra.

Forrás: 3DMost

A digitális adatgyűjtők implementálását korlátozza, hogy egy meglévő gyártóeszközből, az adatok kinyerése jelentős átalakítás nélkül nehezen kivitelezhető. Ezért sok esetben egyedi szenzortartók kiépítését kell megvalósítani.

Forrás: 3DMost

Az elmúlt időszak technológiai fejlődése lehetővé tette a versenyképes alacsony költségvetésű adatgyűjtő rendszerek kialakítását. Cégünk gyárfejlesztéssel és additív technológiák terjesztésével, továbbképzéssel foglalkozik.

Az elmúlt időszakban egy projekt során felmerült igényre kifejlesztett egy digitális adatgyűjtő modult, amely beépített érzékelőkkel vonalkódolvasóval és HMI-vel rendelkezik.

Forrás: 3DMost

Ezen felül több saját fejlesztésű vagy sztenderd szenzor is ráköthető. A szenzortartók és maga az adatgyűjtő modul additív gyártással készülnek, így kis darabszámban gazdaságosan kivitelezhető. Az összegyűjtött adatokat Node-RED alkalmazás dolgozza fel melyeket WIFI-n keresztül MQTT üzenetküldő protokollal továbbítunk, egy adatkoncentrátorba ahol azok grafikusan megjelenítésre kerülnek. Az adatkoncentrátor CSV állományok formájában továbbítja, egy FTP szerverre ahonnan a vállalatirányítási rendszer már be tudja importálni az összegyűjtött adatokat.

A technológia bevezetése több lépcsős folyamat, amely a folyamatok, berendezések és értékáramok feltérképezésével indul, majd ezt követően elindulhatnak az első PILOT projektek, majd a vállalatirányítási rendszerbe történő implementáció.

Adatgyűjtési feladat esetén keressen minket bizalommal!

Nagy Krisztián

Ügyvezető

krisztian.nagy@3dmost.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet