Függőhídon 250 km/h-val, vonattal

Kínában adták át a világ első gyorsvasúti függőhídját

A létesítmény vágányain 250 km/h-val száguldanak a szerelvények, az adatokat az egész vonalon monitorozzák, és még 5G is van, mind a 6,4 km-én.

A China News állami hírügynökség szerint december 11-én átadták a forgalomnak a világ első gyorsvasúti függőhídját, ami Csiangszu tartomány nyugati részén ível át a Jangce felett: teljes hossza 6 409 méter, ebből a folyóra eső szakasz 1 092 méter. A Teller Reporton megjelent beszámoló szerint a Wufengshan-híd alsó szintjén építettek ki négy vágányt, amelyen szupergyors vonatok közlekednek, míg a felsőn kétirányú autóforgalom halad, összesen nyolc sávon, 100 km/h-s sebességkorlátozással.

Chen Ming, a projektért felelős Kínai Vasúti Híd Iroda Csoport ügyvezető igazgatóhelyettese az átadóra meghívott újságíróknak elmondta: mivel a kétrétegű híd nagyon bonyolult szerkezet, már a tervezés korai szakaszában figyelembe vették a sajátos karbantartási igényeit. Ehhez a rendelkezésre álló legmodernebb megfigyelőrendszereket telepítették, az átkelő állapotáról pedig folyamatosan elektronikus adatokat gyűjtenek, ami lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag azonnal elvégezzék a szükséges karbantartásokat.

A hídon egyébként az 5G-sebességű gyorsinternet is adott, mivel az északi és déli tornyok között összesen hat vezeték nélküli kommunikációs berendezést telepítettek. Kínában ez is úttörő fejlesztés, hiszen először építettek ki 5G-sebességű, megosztott bázisállomásokat egy folyón átívelő úton.

„Ez nemcsak a hídon átkelő utazóknak biztosít folyamatos 5G-élményt, hiszen a hálózat segítségével ki tudjuk szolgálni az intelligens ellenőrzőrendszereket, a jövőben megjelenő önvezető autókat és a forgalmi viszonyokról szóló információáramlást is”, magyarázta Chen Ming, hozzátéve: ugyancsak ezzel a hálózattal üzemeltetik majd azt az automatikát, ami az útfelületek fűtését biztosítja, a hó és a víz eltávolításához.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#