Fújásokkal irányítható kézprotézist fejlesztettek Oxfordban

A világhírű egyetem kutatói egy 20. századi ötletet hasznosítottak újra – persze modern megoldásokkal. A találmányuk olyan végtaghiánnyal élő betegeknek jelenthet megváltást, akik túl fiatalok vagy anatómiai értelemben alkalmatlanok kábelrendszert tartalmazó protézis viselésére.

A The Engineer a Prosthesis szaklap alapján azt írja, hogy hosszú ideje nincsenek érdemi innovációk, amelyek művégtagok energiaellátásában vagy működésében komolyabb előrelépést jelentettek volna, ám ez most megváltozhat – köszönhetően egy több mint százéves találmánynak, ami fújással képes erőátvitelre, ezáltal különböző szerkezetek mozgatására.

 „A légzéssel hajtott készülékünk újszerű protézises lehetőséget kínál, amely anélkül használható, hogy a beteg egyéb mozdulatait korlátozná. A kábeles rendszer több mint két évszázaddal ezelőtti megjelenése óta ez az egyik első igazán új tervezési megközelítés a testhajtású protézisek teljesítményének és vezérlésének terén” – vázolta Jeroen Bergmann, a mérnöki kar professzora.

- Hirdetés -

A legszélesebb körben elterjedt, funkcionáló felső végtagi protézis jellemzően kábelekkel működtetett, testmeghajtású rendszer, és mint a professzionális eszközök általában, meglehetősen drága, illetve elég költséges a karbantartása is.  Az Oxfordban létrehozott alternatív megközelítés ehhez képest új helyzetet teremt: karosszéria-meghajtású művégtagot kínál költségérzékeny pácienseknek, akik az olcsóság ellenére is kényelmesen és könnyen használható, alacsony szervizigényű protézist kaphatnak.

A betegek a légzés szabályozásával, apró csövekbe fújva tudják működésbe hozni a beépített Tesla turbinát, amivel szabályozhatják a protézis ujjainak mozgását. Az egység táplálásához kisgyermekek kilégzése is elegendő, hiszen a kézben lévő áttétel szabja meg a megfogás sebességét, ráadásul annyira egyszerű és logikus a használata, hogy gyakorlatilag bármely korosztály elsajátíthatja.

A kutatók az angliai The LimbBo Foundation jótékonysági szervezettel közösen dolgozták ki a végtaghiánnyal küzdő gyermekek számára is megfelelő eszközt. Jane Hewitt, az alapítvány munkatársa szerint azért bravúros a végeredmény, mert nincs két egyforma végtagprobléma, és eddig a napig nem találtak fel például olyat, ami nélkülözni tudná a könyökízületet, holott jócskán vannak a látókörükben ilyen fogyatékossággal élő páciensek. Nekik új megközelítés kellett, és Jeroen Bergmann professzor csapata éppen egy ilyet talált. „Ez sok gyermekünk számára izgalmas fejlemény” – fűzte hozzá.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet