- Hirdetés -

- Hirdetés -

Fülsiketítő egymilliméteres hangszóró okosszemüvegekhez

A mikroelektromechanika csúcsát képviseli az a magassugárzású, monolitikus hangszóró, amit az xMEMS fejlesztett. Az amerikai cég korábban már egy szintén okosszemüvegekbe szánt mikrofont is letett az asztalra, de az eeNews beszámolója alapján a most bejelentett Tomales hangszóró végképp toronymagasságokba emeli a lécet.

Az alkatrész felső és oldalsó hangsugárzást biztosít, és mindössze egymilliméteres profillal rendelkezik, így a gyártóknak elképesztően könnyű lesz okosszemüvegekbe vagy xR headsetekbe illeszteni. Mivel a Tomales felépítéséhez az xMEMS második generációs M2 hangszóróját vették alapul, még nagyobb hangnyomás/mm2-es teljesítményt tudtak belőle kipréselni, és ez a méreteihez képest valószínűtlen mértékű hangerőt jelent. Az új mikrokészülék két kHz-en 75, négy kHz-en 90, míg tíz kHz-en már 108 dB-re képes – ez utóbbi szabad levegőn is maradandó halláskárosodást vagy azonnali dobhártyaszakadást okozhat.

„Nagyon nagy kihívást jelent magas minőségű audióval felruházni olyan vékony formákat, mint amilyen egy szemüveg szára, ráadásul itt egyetlen hangszóróról van szó, amellyel nehéz elfogadható mélyhangzást, közben pedig tiszta énekhangot és gazdag instrumentális szólamokat visszaadni”, magyarázta Mike Housholder. Az xMEMS marketing- és üzletfejlesztési alelnöke szerint minden akadályt sikerrel vettek, és a Tomalesszel egy kétirányú mély- és magassugárzós alkatrészt tudnak a gyártóknak, illetve felhasználóknak adni.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A nem mellékesen por- és vízálló (IP58) aprósághoz – annak vékony profilja ellenére is – csúcsminőségű beszéd- és énekhangot, kristálytiszta zenei hangzást ígérnek. Ez a minőség hiánycikk a ma is elérhető xR és VR eszközök, nemhogy az okosszemüvegek és audió headsetek piacán (mert a gyártó szerint utóbbi készüléktípusokba is gond nélkül illeszthető). A Tomales eszközcsomagok jelenleg csak kiválasztott ügyfelek számára érhetők el, de az xMEMS 2022 második negyedévében a tömeggyártást is be szeretné indítani.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet