- Hirdetés -

- Hirdetés -

Fúziós erőműben is biztonságos hegesztést kutatnak

A szokatlan témát a Surrey Egyetem anyagmérnökei karolták fel: adatgyűjtéssel és szimulációs modellezéssel próbálják bizonyítani, hogy egyes hegesztési varratok mennyire lesznek biztonságosak és hatékonyak a jövő fúziós erőműveiben.

Kritikus kérdést feszegetnek, hiszen ha sikerül átültetni a gyakorlatba a fúziós energiatermelést, akkor az olyan lesz, mintha az adott létesítményben felkapcsolnák a Napot és folyamatosan táplálnák. Innentől nem is kell külön magyarázni, hogy miért van szükség minél ellenállóbb anyagokra és illesztésekre, amelyek tartósságát nem lehet (vagy legalábbis nagyon nem ajánlott) a megszokott módszerekkel ellenőrizni.

A The Engineer szerint olyan új feszültségmérési technikát sikerült kidolgozni, amivel a Surrey Egyetem tudósai egy adott mennyiségű acél térfogatára vetítve képesek kimutatni a nyomást, és nem csupán egyetlen pontban, mint eddig. Az Egyesült Királyság Atomenergia Hatóságának (UKAEA) culhami fúziós központjában, valamint a Tudományos és Technológiai Létesítmények Tanácsának (STFC) ISIS impulzusos neutron- és müonforrásánál zajló munkát kiemelt jelentőségűnek nevezte Dr. Tan Sui kutatásvezető. Úgy véli, e nélkül aligha lehet megépíteni egy fúziós erőművet, ami kulcsfontosságú szerepet tölthet be a jövő áramtermelésében. A professzor úgy számol, hogy az évszázad második felére többek között ilyen létesítmények fogják kiszolgálni a világ energiaigényét.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az akadémikusok kísérletek során szerzett adatok segítségével fognak létrehozni egy szimulációt, amivel jól modellezhető, hogy mi történik a fúziós reakciók kordában tartására kifejlesztett EUROFER 97 acél hegesztési varrataival, amikor „felkapcsol a Nap”. A kísérleti anyagnak elvileg tartósan bírnia kell legalább 550oC-os hőmérsékletet, valamint nagy mennyiségű sugárzást – nyilván anélkül, hogy rövidtávon deformálódna vagy korrodálódna. A csapat a hegesztések várható élettartamát próbálja kideríteni, hiszen a reakciókamra alkotóelemeit olyan anyagokból kell készíteni, amelyek ma még felfoghatatlan mennyiségű energiát képesek ellenőrzött körülmények között tartani.

Dr. Yiqiang Wang, az UKAEA vezető anyagmérnöke úgy véli, időszerű kutatni a fúziós atomerőművek következő generációjának műszaki igényeit. Ehhez – az EUROfusionhoz és az STFC-hez hasonlóan – a saját, évtizedek alatt felhalmozott tudásukat is a Surrey Egyetem rendelkezésére bocsátják.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet