Gépromboló mozgalom? Fosztogatják az ételkézbesítő robotokat

Illusztráció: Bolt

Egyre több atrocitás éri az utcán azokat az autonóm járműveket, amelyek éppen megrendelőnek szállítanak ételt. A videón is megörökített eseteket van, aki az ipari forradalom idején kirobbant gépromboló mozgalmakhoz hasonlítja. Az emberek ma is az automatizálástól féltik a munkájukat, ezért egyre több vandál támadás érheti a szabadon mozgó, nyilvános helyen is utolérhető robotokat.

Az észt Bolt fuvarmegosztó cég júniusban jelentette be, hogy a Starship Technologies-szal közösen létrehoz egy önvezető robotokból álló flottát, amivel ételkiszállítást indít Tallinban. Utóbbi cégnek már 2019 óta van hasonló szolgáltatása az Egyesült Államokban, ahol nemrég váratlan problémával szembesült: egyes járókelők szándékosan megrongálják és kirabolják ezeket a hatékony kis robotokat. Ez nem csupán az üzemeltető cégek számára jár veszteséggel, hanem a megrendelést küldő éttermeknek is, akiknek így elmehet a kedvük a technológia alkalmazásától – még úgy is, hogy az őket ért kárt a Bolt vagy a Starship megtéríti.

Nyilván nem túl nagy öröm vandalizmus miatt újabb adag ételeket készíteni és ismét elküldeni, de az üzemben tartók nagyobb árat fizetnek, hiszen – és ezt talán mondani sem kell – meglehetősen drága eszközökben esik kár. Az egészben az a legdühítőbb, hogy a rablók csak 1-2 adag ételért törik fel a járműveket, hiszen a robotok készpénzt nem szállítanak (a fizetés elektronikusan történik).

- Hirdetés -

A Los Angeles-i KTLA5 hírcsatorna augusztus elején mutatott be olyan, a közösségi médiában virálisan terjedő videókat, amelyeken emberek rugdossák és erőszakkal nyitogatják az ételkiszállító robotokat. A tettesek néha csak a csomagokat akarják kilopni belőlük, máskor egyszerűen annyi a cél, hogy tönkretegyék a gépeket. Az autonóm kézbesítő járműveket szállító cég azt nyilatkozta, hogy a közelmúltban tapasztalt vandalizmus ellenére még mindig 99,9 százalékos a sikeres kézbesítések aránya.

Az autonóm ételkézbesítésekben ötmillió teljesített fuvar után világvezetőnek számító Starship Technologies több védelmi intézkedést léptetett életbe a vandalizmus és a lopás visszaszorítására.

„Ha valaki blokkolni akarja a robotok útját, akkor azok megpróbálnak elmanőverezni mellette, vagy udvariasan megkérik, hogy álljon arrébb. Ha a helyzet eszkalálódik, vagy a robotot megbolygatják, hangos szirénát is használ, és minden incidenst jelent” – írta közleményben a cég, hozzátéve: a robotjai 12 fedélzeti kamerával rendelkeznek, egyrészt a navigáció miatt, másrészt azért, hogy rögzítsék, mi történik körülöttük.

Bár az apró gépek tényleg semmilyen közvetlen okot nem adnak arra, hogy megrongálják őket, az ellenük elkövetett erőszakos cselekmények aggasztó új jelenségek. Sokan, akik attól tartanak, hogy a robotok elveszik a munkájukat, így vezethetik le a dühöt, amit a technológia iránt éreznek. Ha így van, az valóban a történelemből ismerős gépromboló mozgalmak rémképét idézi fel.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -