Gigacégek készítik a nukleáris űrhajtóművet

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutató-fejlesztő részlege (DARPA) a Blue Origin, a General Atomics és a Lockheed Martin segítségével gyorsítaná az utazást a Holdig.

A DARPA a Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations (DRACO) elnevezésű űrjárművéhez kérte a nukleáris meghajtás kidolgozását, mert szeretnék, ha legkésőbb 2025-ben már Föld körüli pályára állna, és minden eddiginél nagyobb utazási sebességgel kecsegtetne – írja a The Engineer. A repülés- és űrtechnológiákkal foglalkozó nagyvállalatoktól azt várják el, hogy megoldják a gyors Holdra jutást jelenleg akadályozó kémiai és elektromos meghajtás problémáit – előbbi ugyanis hiába rendelkezik elementáris erővel, ha nem elég hatékony, míg utóbbi, bár megbízható, csak gyenge tolóerőt biztosít. A nukleáris fűtőanyagok használata ötvözni tudná a meglévő módszerek előnyös tulajdonságait, így a DRACO gyors közlekedést biztosítana a Föld és a Hold közötti ciszlunáris térben.

„Az előadók bebizonyították, hogy cégeik képesek fejlett reaktor-, meghajtó- és űrhajórendszerek kifejlesztésére, valamint telepítésére”, méltatta a közbeszerzésen győztes vállalatokat Nathan Greiner őrnagy, a program menedzsere. „A nukleáris hőmeghajtás éppen az, amit kerestünk és addig szeretnénk fejleszteni, amíg a DRACO az űrben zajló műveletek alapvető eszközévé nem válik.”

- Hirdetés -

Amíg a General Atomics és a Lockheed Martin már rutinos, történelmi partnere az amerikai kormányzat légügyi és hadiipari beruházásainak, az Amazon-alapító Jeff Bezos szerelemprojektjeként indult Blue Origins újnak mondható ezen a porondon. Bár több mint húszéves cégről van szó, igazán csak az utóbbi fél évtizedben került a köztudatba, miután számos sikeres küldetést hajtott végre orbitális pályán, és bejelentette egy holdi leszállóegység terveit.

A DRACO program 18 hónapig tartó munka lesz, és a cégeknek két nagy feladatot kell végrehajtaniuk: az űrmeghajtórendszer reaktorának és alrendszereinek megtervezése a General Atomicsra, míg a működőképes és végső soron fellőhető űrjármű koncepciója a Lockheed Martinra és a Blue Originsre vár.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet