Globális erdőtűzriasztó rendszert építenének a németek

A berlini Dryad Networks startup bejelentette, hogy a kanadai TELUS Pollinator Fund tőkebefektetésével sikeresen megemeli az erdőtüzeket észlelő technológiájához szükséges forrásokat. A közlemény emlékeztet: tavaly 10,5 millió eurót gyűjtöttek, és a technológiájukat már sikeresen alkalmazzák magán- és állami ügyfelek Európától Dél-Amerikán át az USA-ig. A Pollinator Fund befektetésével a vállalat az Egyesült Államok és Kanada területén bővíti tovább a tűzszenzorok hálózatával lefedett területek méretét.

A Dryad Networks terve az, hogy 2030-ig világszerte 120 millió érzékelőt telepítsen, és ezzel közel 4 millió hektárnyi erdőt védjen meg. A startup által kifejlesztett LoRa-alapú IoT-hálózatok és érzékelők már egy parázsló tűzfészket képesek észlelni, így nagymértékben csökkentik az erdőtüzek kockázatát, és segíthetnek megelőzni a természeti katasztrófák egyre nagyobb költségeit, valamint hatásait – ideértve a biológiai sokféleség visszaesését és a rossz levegőminőséggel járó egészségügyi problémákat.

Mivel a leégett erdők mennyisége az előrejelzések szerint 2050-re megduplázódik, a Pollinator Fund befektetése hozzájárul a növekvő környezeti vészhelyzet kezeléséhez azáltal, hogy felgyorsítja a Dryad technológiájának alkalmazását az erdők védelmének fokozása és a tüzek okozta karbonkibocsátás csökkentése érdekében.

- Hirdetés -

A német cég gázérzékelőket használ: a füst észleléséről riasztást küld, így a helyi katasztrófavédelem kritikusan fontos időt nyer arra, hogy egységei a kibontakozó tűzhöz érjenek, még az előtt, hogy a helyzet kezelhetetlenné válna. A Dryad rendszere képes távoli régiókban is működni, és IoT-technológiát használ a lefedettség kiterjesztésére.

„A TELUS Pollinator Fund felismerte, hogy sürgősen szükség van az innovatív erdőtűz-érzékelési technológiák skálázására; ezért fektet be a Dryadba” – érvelt Blair Miller, a TELUS partnerkapcsolatokért felelős ügyvezetője. „Csak Kanadában idén már több mint 10 millió hektárnyi erdő – ez Belgium területének körülbelül háromszorosa – égett le, míg a nemzeti tűzvédelmi kiadások költsége az elmúlt tízből hat évben haladta meg az egymilliárd dollárt. A Dryad érzékelői nemcsak a gazdasági veszteségeket tudják visszafogni, hanem az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is jelentős szerepet töltenek be azzal, hogy megvédik a létfontosságú ökoszisztémákat.”

Gábor János, Okosipar.hu