- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gondolatok a termelőeszközök kihasználásának maximalizálásához

A kihívásokkal övezett piaci környezetben azok a technológiák képesek fennmaradni, amelyek megbízható alternatívát nyújtanak partnereiknek. A DMG MORI következetesen valósítja meg az automatizáció, digitalizáció és fenntarthatóság hármasát, amelyek elengedhetetlen hozzávalói a siker receptjének. Dr. Masahiko Mori, a DMG MORI elnöke, valamint Christian Thönes, a vállalat igazgatótanácsának elnöke beszélt a gyártóipar jelenlegi helyzetéről és aktuális innovációikról a vállalat által kiadott Technology Excellence magazinban.

„We love automation”

Ezzel a jelmondattal hívja fel a figyelmet a szerszámgépgyártó az automatizálás fontosságára. A DMG MORI célja, hogy a felhasználók számára olyan megoldásokat nyújtson, amelyek elősegítik a termelékenység növekedését, a termékek minőségének javulását, illetve a költségek csökkenését. Az ilyen irányú fejlesztés a hatékonyság, fenntarthatóság, átláthatóság és pontosság alapköve.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„Vegyük a gép kihasználtsági arányát, mint a berendezés teljes hatékonyságának kulcsfontosságú mutatóját” – hangsúlyozza egy példán keresztül Christian Thönes. „Míg a hagyományos szerszámgépek az RWTH Aachen 2020-as tanulmánya szerint körülbelül 34 százalékos kihasználtságot érnek el, addig a rugalmas gyártási rendszerek bizonyíthatóan akár 90 százalékos kihasználtságot is képesek elérni. Így a hagyományos módon teljesített mintegy 2.600 óra helyett a gépeink akár 6.000 órát vagy még többet is dolgozhatnak egy automatizált rendszerben.”

„Az elmúlt néhány évben hatalmas beruházások és innovációk révén úgymond demokratizáltuk az automatizálást” – teszi hozzá Dr. Masahiko Mori. „A rugalmas gyártócellák és -rendszerek mostanra gazdaságilag életképessé váltak minden méretű vállalat számára. Ma a moduláris berendezések egyedülálló választékával a DMG MORI olyan helyzetben van, hogy a rugalmas, automatizált gyártás teljes spektrumát tökéletesen le tudja képezni egyetlen forrásból – az egyszerűtől a komplexig, a munkadarabok, paletták és szerszámok terén, valamint a nagy sorozatgyártástól az egyedi alkatrészgyártásig.”

A DMG MORI portfóliója 57 automatizálási megoldást tartalmaz 13 termékcsaládban a gépspecifikus, univerzális és skálázható megoldásokhoz, beleértve a teljes hardvert és szoftvert: a szerszám- és palettacserélővel ellátott gépektől a rugalmas gyártási cellákon, az automatikus szerszámellátáson (CTS), a vezető nélküli szállítójárműveken (AGV és AMR) át a rugalmas gyártási rendszerek, mint az LPP vagy a MATRIS különböző kulcsrakész bővíthető megoldásáig, amelyeket a DMG MORI CELL CONTROLLER LPS 4 tesz teljessé.

 

Innovatív automatizálási portfólió

A DMG MORI innovatív automatizálási portfóliója összesen 57 megoldást tartalmaz 13 gyártósoron a gépspecifikus, univerzális és skálázható megoldásokhoz. E háttérnek köszönhetően 150 különböző géptípust képesek felszerelni vagy korszerűsíteni.

„A korszerű gyártók esetében fontos szereppel bír a kiterjedt központi vezérlőtechnológia. Az új CELL CONTROLLER LPS 4 nemcsak az egyes gépeket, hanem a gyártócellákat és az üzemi szinten lévő gyártórendszereket is képes egy rugalmas gyártási hálózatba integrálni. Az intelligens koncepció szükség esetén az anyag-, szerszám- és erőforrás-ellátás automatikus vezérlésére is képes. Az ERP-, MES- vagy APS-rendszerekhez és a szerszámkezeléshez való integráció is megbízhatóan működik a megfelelő interfészek segítségével” – emeli ki Dr. Masahiko Mori.

 

A DMG MORI csatlakoztathatósági megoldásai a digitális eszközök és alkalmazások holisztikus portfólióját nyitják meg a közvetlen műhelykörnyezet számára. A digitális végpontok közötti megoldások portfóliója támogatja ügyfeleinket az az ISTOS-szal való tervezéstől, a munka előkészítésén és a gyártáson keresztül a karbantartási és szervizfolyamatok optimalizálásáig, például a my DMG MORI segítségével. A DMG MORI digitális portfólióját az új üzleti modell, a PAYZR egészíti ki, amely az ügyfelek számára hozzáférést biztosít az Eszköz-mint-szolgáltatás valamint a Szoftver-mint-szolgáltatáshoz
Élenjáró az innovációban

A DMG MORI a folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően válhatott sikeressé a szerszámgépgyártók piacán. Jelenleg is zajlik az esztergálás és marás területén a Robo2Go Max modellekkel történő bővítés, amelyek akár 115 kg-os munkadarabok és kis-közepes gyártási szériák esetén is megoldást jelenthetnek. Emellett a MARTIS családot is fejlesztik a rugalmas és kompakt MARTIS Light modellel, amely legfeljebb 5 kg-os munkadarabokhoz használható. A kezelőrendszer kevesebb mint 5 perc alatt csatlakoztatható a géphez, intuitívan kezelhető és együttműködő robotmegoldásként nem igényel biztonsági kerítést.

„A Stuttgartban megrendezésre kerülő AMB szakvásáron kiállítjuk a RPS 14 forgópalettás tárolórendszert, a Robo2Go Max rendszert esztergáláshoz és a Robo2Go Millinget. Továbbá nem hiányozhatnak megoldások az automatizálási portfóliónkból sem, ezért a WH 3 Cell és a MATRIS Light is helyet kap a standunkon. Az AMB másik fénypontja az új PH Cell Twin, amelyen keresztül két DMU 50 gépet kapcsolnak össze rendkívül kis területen” – emeli ki felsorolásában Christian Thönes a leghangsúlyosabb fejlesztéseiket.

A digitalizáció jelenti a vállalkozások mozgatórugóját

„Minden változás ott kezdődik, ahol az ügyfelek számára az innováció bizonyíthatóan értéket teremt” – mondja Christian Thönes. „Ebben a tekintetben a gyártás automatizálása ma megteremti azt a költséghatékony, átlátható és reaktív környezetet, amelyben az ipari digitalizáció hatása jobban kibontakozhat.”

„A digitális termékek és szolgáltatások értékét nem a víziók, hanem az ügyfelek számára kiszámítható előnyök alapján mérik” – folytatja Dr. Masahiko Mori. „Ahol ez a helyzet, ott a digitalizálás megtörténik. A rugalmas rendszer biztosítása az egyik pillére a partnereink elégedettségének. A my DMG MORI ügyfélportálunk óriási népszerűségnek örvend, ugyanis már több mint 30.000 ügyfél, több mint 140.000 géppel, áll kapcsolatban szakembereinkkel. Ennek eredményeként az összes szervizkérés 67 százalékát az ügyfélportálon keresztül kapjuk meg.”

A my DMG MORI közvetlen hozzáférést jelent minden releváns termelési és szolgáltatási információhoz, mindemellett pedig digitális kommunikációs csatorna a globális szervizrendszerhez.

DMG MORI/NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet