Grafénnel megtízszereződik a HDD-k kapacitása

Cambridge-i és exeteri kutatók dolgozták ki azt a megoldást, amivel fokozni lehet a hagyományos merevlemezek (HDD) adatsűrűségét. Mostantól akár 1,5 terabájt is elférhet egy négyzetcentiméteren.

A minél nagyobb mennyiségű adat tárolása érdekében magas területi adatsűrűségre van szükség. A HDD-k lemeze és olvasófeje közötti távolság – lévén, hogy egyre kisebb és kompaktabb készülékeket használunk – folyamatosan csökken, ami erősen korlátozza az alkatrészgyártáshoz igénybe vehető anyagok számát. A HDD-k napjainkban főleg szénalapú bevonatot (COC) kapnak – ezek viszonylag hatékonyan védik a lemezt a mechanikai sérülésektől és a korróziótól. A szénréteg vastagsága az évek során kevesebb mint negyedére esett vissza, miközben az adatsűrűség négyzetcentiméterenként 155 gigabájtra nőtt. Ezt igyekeztek tovább fokozni a tudósok azzal, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható alkatrész szénalapú borítását 1-4 rétegnyi grafénnel helyettesítették.

Az eszközt a változtatás után különféle teszteknek vetették alá: vizsgálták a súrlódás hatásait, a kopás mértékét, a hőstabilitást, illetve a kenőanyagok kompatibilitását. Arra jutottak, hogy a grafén minden elképzelhető szempont szerint ellenállóbb a HDD-gyártásban ma rendszeresített anyagoknál, és a kimutatható korrózió is jelentősen csökken: 2,5-szer kisebb, mint a szénalapú burkolat esetében. Kipróbálták vas-platina merevlemezek mágneses adatrögzítő rétegeként is, hogy az ún. HAMR technológiával magas hőmérsékletre hevítve mekkora adatsűrűséget érhetnek el. Ez azért kulcsfontosságú, mert magas hőmérsékleten a COC-k nem teljesítenek jól, tehát eleve szükség lenne új anyag, például grafén alkalmazására. E kísérlet során érték el a fent írt 1,5 terabájt/négyzetcentiméteres eredményt.

- Hirdetés -

„Nagyon fontos eredményt értünk el annak bizonyításával, hogy a grafén megfelelő anyag a hagyományos merevlemezek borításához, és HAMR-körülmények között is jól teljesít”, fogalmazott Dr. Anna Ott, a Cambridge-i Grafén Központ munkatársa, a vonatkozó tanulmány társszerzője. Az intézet igazgatója, Andrea C. Ferrari professzor hozzáfűzte: figyelembe véve, hogy csak tavaly kb. egymilliárd terabájtnyi HDD-t állítottak elő a világon, nagyon valószínű, hogy a grafén tömeges alkalmazása elterjed majd az élvonalbeli technológiák gyártóinak körében.

Gábor János, NEW technology
(Forrás és fotó: eeNews Europe)

Akár ez is tetszhet