Grandiózus repülő hajót terveztet a DARPA – megvannak a beszállítók is

A Liberty Lifter egy vízen úszó és landoló, illetve onnan felszálló, dupla törzsű teherszállító katonai repülőgép lesz, 12 rotorral. Az USA Védelmi Minisztériumának fejlett kutatási projektjeiért felelős DARPA már kiválasztotta azokat a csapatokat, akik megtervezhetik a sosem látott méretű hidroplánt – írja a The Engineer.

A géptől ahhoz hasonló jelentőségű új járművet várnak, mint amilyen a 2015-ben hadrendbe állított C-17 Globemaster III volt. A részben fém, részben kompozit anyagokból épített harcászati teherszállító repülő gázturbinás sugárhajtóművekkel, hermetikusan zárható kabinnal épült, a C–141 Starlifterek leváltására. Az új modell tehát nem a Globemaster helyett kell, csupán szükség van egy hasonló kapacitású, de vízi testvérre. Nos, nem nagyon fognak hasonlítani egymásra.

A Liberty Lifterre kétféle koncepció készül. Az egyiket a General Atomics és a Maritime Applied Physics Corporation tervezi, míg a másikat az Aurora Flight Sciences, a Gibbs & Cox és a ReconCraft. A végső cél mindkét csapat számára az, hogy elkészítsék az amerikai hadseregnek egy óriási kapacitású, nagy hatótávolságú, de alacsony költségekkel üzemeltethető gép koncepcióját. A járműnek egyszerre kell tudnia a vízi fel- és leszállást, a több kilométeres magasságban történő és vízszint feletti tartós repülést, illetve a folyamatos tengeri működést, tehát lényegében egy repülő hajót kell építeni.

- Hirdetés -

A General Atomics egy tizenkét turbótengelyes motorral rendelkező, ikertörzsű, középszárnyú gépet álmodott meg, hogy a kialakítás a vízen is lehetővé tegye a teljes stabilitást és a tengertartást. Az Aurora Flight Sciences terve jobban hasonlít egy repülő csónakra: egyetlen törzzsel, nyolc turbópropellerrel és felső szárnyakkal képzelik el a végső konstrukciót.

A két csapat a DARPA-val és a Védelmi Minisztériummal közösen finomítja a Liberty Lifter terveit a most elrajtolt, várhatóan 18 hónapig tartó programban. A röpképes koncepciókat legkésőbb 2024 közepén le kell tenni az asztalra, hogy elindulhasson a győztes modell részletes tervezése, majd gyártása.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet