Gyárból a műtőbe: operálni is tud a COBRA

A Nottinghami Egyetem eredetileg ipari környezetek nehezen hozzáférhető részein történő javításokra tervezte, viszont most kiderült róla, hogy az emberi testen belül is elég jól kúszik-mászik, ha kell. A COBRÁ-t okkal hívják robotkígyónak, hiszen a mozgását a természet ihlette, és eddig repülőgépmotorok átvizsgálásában vagy javításában, illetve atomreaktorok telepítésében és szervizelésében bizonyított. Erős rajt, de az emberi test nagyon más, ráadásul az egyik legkényesebb szervünk operálását szeretnék rábízni.

A The Engineer arról ír, hogy a kígyószerű mozgásokra képes COBRA robotkart először torokdaganatok eltávolítására szeretnék kiképezni, és erre elnyertek egy nagy összegű állami támogatást, a brit Mérnöki és Fizikai Tudományos Kutatási Tanácstól. A projekt mögé odaállt a Rolls-Royce is, hiszen a kutatás a gyártóról elnevezett egyetemi központban zajlik. A részleget vezető Dragos Axinte professzor bejelentette: már elkezdték a COBRA navigációs rendszerének újfajta tesztelését, hogy kiderüljön, elég pontosan tud-e mozogni egy műtéti eljárás lefolytatásához. „A gyógyászati célú felhasználás rengeteg biztonsági módosítást és új irányító metódust igényel, ha alkalmassá akarjuk tenni az emberi testen belüli vizsgálatokra.”

Az öt méter hosszú és kb. 9 mm átmérőjű COBRA távoli vezérléssel irányítható és a legszűkebb, legkanyargósabb járatokban is remekül manőverez. Sajátos tulajdonságai miatt jól használható gépalkatrészekben vagy egyéb barátságtalan ipari környezetekben, és gyakorlatilag mindenhová bejut, ahol humán erővel már lehetetlen lenne javításokat végezni. Az egyedülálló mozgékonyságot a csuklós struktúra, az üreges kialakítás és a sűrű tagolás garantálja: a robotkígyó 90 fokos szögben hajlik, miközben gond nélkül végrehajtja az igazi kígyómozdulatok javát.

- Hirdetés -

A kísérleteket egyelőre anatómiai modelleken végzik, de már most látszik, hogy a torokműtéteket jelentősen megkönnyítheti, hiszen a szájon át behatolva a szerv olyan területeire is eljut, amelyeket napjainkban csak invazív eljárásokkal lehet feltárni. A kígyószerű robotkar nagy felbontású kamerái tökéletes látást biztosítanak a testen belül, és a műtétszimulációk rendkívül sikeresek, így a COBRA felkészült a klinikai tesztek végrehajtására – jelentették be a tudósok.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet