- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gyermekek megóvása speciális dugaljakkal

Július elsejétől a „gyermekvédelem” kifejezés helyett más jelöléssel kell ellátni a gyermekek megóvása érdekében speciális biztonsági megoldással készült dugaljakat a német VDE szabványügyi testület döntése szerint. A Schneider Electric ezért egy másik, szintén nagy gyártóval egyetértésben a jövőben a „biztonsági zsalu” megjelölést használja majd érintett termékei csomagolásán.

A gyermekek védelme kiemelt fontosságú a villamossági szerelvényeket, így például dugaljakat (konnektor) gyártó cégek számára is. A Schneider Electric portfóliójában is találhatóak olyan dugaljak, melyek speciális kialakításuk miatt megakadályozzák, hogy a gyermekek a feszültség alatt lévő részhez érve balesetet szenvedjenek.

A német szabványügyi hatóság egy gyermekek napközbeni felügyeletével foglalkozó intézményben  történt baleset miatt úgy döntött, hogy a jövőben a „gyermekvédelem”, „gyermekvédett” (child protection, childproof) és hasonló kifejezéseket nem lehet használni a VDE jelöléssel ellátott, speciálisan kialakított dugaljak esetében a termék megjelölésére, illetve reklámozására. Az említett esetben ugyanis az intézmény működtetői kifejezetten a „child protection”, vagyis gyermekvédelem jelölés miatt választották azt a terméket, ami a balesetben érintett volt.

A Schneider Electric a VDE ajánlásának eleget téve a jövőben a „biztonsági zsalu” kifejezést használja majd az általa gyártott, a gyermekek védelme érdekében speciálisan kialakított dugaljak esetében, és ezt a jelölést használja egy másik, nagy gyártó is.

A Schneider Electric által gyártott dugaljak esetében a termék csomagolásán jelent meg a „gyermekvédelem” szó, amit mostantól a „biztonsági zsalu” szavakkal helyettesítenek. Lesz egy átmeneti időszak, amikor mindkét megjelöléssel lehet majd találkozni az üzletek polcain lévő dugaljaknál, a Schneider Electric azonban arra törekszik, hogy minél előbb megfeleljen az általa alkalmazott csomagolás a VDE elvárásainak. A termékek komponenseiben és a gyártási folyamatokban nincs változás, így az eddig használt tanúsítványok tovább használhatóak, újak kiadására nincs szükség.

Mivel az Európai Unióban tagállamonként eltérő szabályozások vannak érvényben, így a VDE által kiadott iránymutatás csak azon országokra és gyártókra vonatkozik, ahol ezen tanúsító cég jelzése feltüntetésre kerül a termékek csomagolásán.

Schneider Electric

Akár ez is tetszhet