Gyilkos gyorsaságú kamikaze drónt mutattak be

A drón a repülési tesztek harmadik fázisában, adott körülmények között 16 perc alatt tett meg 50 kilométert (ezalatt az üzemanyag-kapacitásának csupán felét használta fel), míg a végsebességéről azt állítják a fejlesztők, hogy akár a 400 km/h-t is elérheti. A nyilvánvalóan katonai célú eszközt eleve kamikaze drónként, vagyis célpont közelében megsemmisülő pilóta nélküli repülőgépként (UAV) írta le a gyártó.

A Veloce 330 névre keresztelt kamikaze drónt az EOS Technologie vállalat fejlesztette, a Francia Közbeszerzési Ügynökség (DGA) megbízásából. A drón tulajdonképpen irányított, közepes hatótávolságú lőszer, amelynek tervezése és gyártása Franciaországban előtérbe tolt katonai stratégia: a közelmúltban kezdtek csak el komolyabb érdeklődést mutatni az UAV-ok katonai képességének fejlesztése iránt – állapítja meg az Interesting Engineering. A portál emlékeztet: a DGA 2022-ben két távirányítású lövedékkel kapcsolatos projektet indított, Colibri és Larinae néven, mindkét esetben ugyanazzal a céllal: a készülő UAV-oknak képesnek kell lenniük legalább 5-50 kilométerre lévő páncélozott jármű semlegesítésére. A franciák azt is hangsúlyozták, hogy könnyen működtethető UAV-okra van szükség, hogy a kezelőszemélyzetüket a lehető legrövidebb idő alatt ki lehessen képezni a használatukra.

Az EOS Technologie elég gyorsan előállt a nemrég tesztelt Veloce 330-cal, hiszen az új, közepes hatótávolságú, távirányítású lőszer kifejlesztésére csak tavaly nyáron kötött partnerszerződést a Nexter Arrowtech és a TRAAK cégekkel. Akkor bejelentették, hogy a drón páncéltörő robbanófejjel fog rendelkezni, és képes lesz a működésre GPS jelek nélküli környezetben, sőt, alkalmassá teszik felderítésre is, elakadásbiztos navigációs rendszerrel, amit a TRAAK fejlesztett ki.

- Hirdetés -

Az Army Recognition című lapban megjelent riport szerint a Veloce 330 függőleges fel- és leszálló (VTOL) technológiát alkalmaz. A következő lépés az UAV átalakítása olyan távirányítású lövedékké, ami képes áthatolni a harckocsik páncélzatán, de hangsúlyosan nem automatizált küldetések során – vagyis a célzás és támadás során felmerülő döntéseket emberek és nem mesterséges intelligencia algoritmusok fogják meghozni.

Gábor János, Okosipar.hu