- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gyógyszeradagoló kontaktlencsét dobtak piacra

Az Amerikai Élelmezésügyi és Gyógyszerfelügyelet (FDA) már engedélyezte, így hivatalosan is beköszöntött a szemgyógyítás új korszaka, amikor csupán egy high-tech kontaktlencse viselésével kezelhetővé válnak allergiás tünetek, majd később akár súlyos elváltozások is.

A Gizmodo információja szerint a ketotifen nevű klasszikus antihisztamin adagolására máris alkalmas kontaktlencséket a Johnson & Johnson dobja piacra. Az Acuvue Theravision névre keresztelt termék a szemviszketéssel küzdő allergiások számára jelent új alternatívát, hiszen a kellemetlen csepegtetés helyett elég csak behelyezniük, és fél napra garantáltan megszűnnek a tüneteik. A gyártó műfajt teremtett, hiszen ez az első, FDA által is engedélyezett gyógyszeradagoló kontaktlencse.

Klinikai tesztekkel bizonyították, hogy a Theravision tényleg működik: az alanyok szemviszketése három percen belül múlni kezdett, és a hatás 12 órán át tartott. Érdekesség, hogy az eszköz a „hagyományos célra”, vagyis látáskorrekcióra ugyancsak használható.

- Hirdetés -

Az évtizedek óta kutatott gyógyászati megoldás ideális esetben nemcsak kényelmesebb, hanem jóval következetesebb adagolást is garantál, mint a csepegtetés. Ezt a világon először a Johnson & Johnson tudta elérni, de ennyivel nem érik be: a Wired úgy tudja, hogy ők is azon cégek közé tartoznak, akik már foglalkoznak a szürkehályog és a glaukóma kontaktlencsés kezelésének lehetőségével.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet