Gyökeres változás a munkaerőpiacon! Kérdések és válaszok

Milyen élet vár ránk a COVID-19 járvány lecsengése után? Átveszik-e a termelő személyzet munkáját a robotok? Ezek a kérdések joggal foglalkoztatják a munkavállalókat és munkaadókat, hiszen minden gazdasági válság kedvez az automatizált berendezések bevezetésének, és az eddigi megfigyelések szerint a COVID-19 által okozott recesszióra ez fokozottan érvényes lesz. 

Az amerikai Nemzetgazdasági Kutatóiroda két elemzője, Nir Jaimovich és Henry Siu egy kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy az elmúlt harminc év három vizsgált válsága után az elvesztett munkahelyek 88%-a az automatizálható munkakörök kategóriájába esett. 

Egy másik kutatás alapján pedig, melyet Brad Hershbein és Lisa Kahn, a Rochesteri Egyetem kutatói végeztek több mint 100 millió álláshirdetés vizsgálatával, azt mutatja, hogy az elvesztett alacsonyan képzett munkaerőt a cégek hatékonyan tudták új technológiák különböző kombinációival helyettesíteni.

- Hirdetés -

Az is egyre valószínűbbnek tűnik, hogy nemcsak a rutinszerű feladatokat végző munkások félthetik a munkahelyeiket, bár a korábbi tapasztalatok nem ezt mutatják. Egy sokat idézett 2017-es kutatás, melyet a McKinsey Intézet készített, rávilágított arra, hogy korábban főleg az ilyen feladatokat automatizálták, ma viszont már a magasabb beosztásban lévő munkavállalók állása is veszélybe kerülhet. 

Michael Webb, a Brookings Intézet kutatójának elemzése alapján a mesterséges intelligencia olyan munkákat is „fenyeget”, mint az ápolóké, a marketingelemzőké vagy éppen a biztonsági őröké. A kutatás alapjául a már most is létező MI-szabadalmak vizsgálata szolgált, azaz hogy mely munkák helyettesítésére vannak már ma is létező megoldások.

Sok iparágban vannak olyan MI-érzékeny középvezetői foglalkozások, melyek az ügyintézői állások kategóriájába is beleesnek – ilyen például a könyvelés, pénzügyi elemzés, sőt egyesek szerint akár a szoftverfejlesztés is ide sorolható. 

Muro szerint a meglévő technológiákkal már most körülbelül 36 millió munkahely lenne helyettesíthető a legkülönfélébb iparágakban, csak az Egyesült Államokon belül. Ez persze nem jelenti azt, hogy ez valóban meg is fog történni a közeljövőben, hiszen egyelőre az MI-alapú technológiák inkább kiegészítik az emberi munkaerőt, de csak idő kérdése, hogy a teljes körű csere mikor változik meg. 

A történelemben könnyen felismerhetőek a technológiai váltások által diktált ciklusok, de a jelen helyzet sok szempontból újszerű. Az események kiterjedtsége és tény miatt, hogy az egész világot szinte egyszerre éri el a recessziós hullám, a technológiai váltás hatásai megsokszorozódnak, a nyomás pedig egyszerre, egy időben terheli a gyártókat.  

A koronavírus lecsengése utáni változás jelentősége tehát nem abban rejlik, hogy hirtelen szűnnek meg állások, hanem abban, hogy egyszerre és fokozott erővel történik meg a technológiai átalakulás az egész világon. Ez a hatás azonban lehet akár pozitív is, például azzal is járhat, hogy a sok repetitív, lélekölő munka helyett a munkavállalóknak több idejük jut majd a gondolkodást igénylő feladatokra. 

Hegyi Heni/NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -