Gyors és költséghatékony fröccsöntő szerszám készítés 3D nyomtatással

Napjainkban a műanyag termékek többségét fröccsöntéssel állítják elő, jelenleg ez a legelterjedtebb gyártási módszer a világon. A hagyományos eljárásban az öntőformák leginkább fémből készülnek CNC megmunkálással, ez bár költséges és időigényes folyamat, megfelel a nagyüzemi gyártási igényeknek. Kisebb volumenű szériák (5-1000 db) vagy nagyon bonyolult formák esetében azonban jobb alternatíva lehet az additív gyártás alkalmazása, amely nagyobb tervezési szabadságot ad a mérnököknek és jelentősen csökkenti a szerszámozási költségeket és időt.

A 3D nyomtatás alkalmazása gyors, rugalmas lehetőséget biztosít, hogy az elkészült öntőformákból rövid időn belül újabb változatok készüljenek, ha esetleg szükséges módosítani a terveken. A 3D nyomtatott fröccsöntő szerszámok azoknak a cégeknek is nagyszerű lehetőséget kínálnak, akik a sorozatgyártást megelőzően funkcionális prototípusokon szeretnék a leendő végtermék tulajdonságait tesztelni.

3D nyomtatással készített formaadó betét

- Hirdetés -

A 3D Systems, mint a világ egyik legnagyobb 3D nyomtató gyártója számos technológiát kínál a fröccsöntési eljárás kiegészítésére, újragondolására. Vegyük példának az MJP 2500 Plus nyomtatójába kifejlesztett erős, merev, áttetsző VisiJet M2S-HT250 építőanyagot, amely magas hőállóságának (250 °C) köszönhetően kiválóan alkalmas a fröccsöntési szerszámok betétjének elkészítésére vagy magas hőmérsékletnek ellenálló funkcionális prototípusok gyártásához.

VisiJet M2S-HT250 alapanyagból készített mosogatógép kar, amely használat közben a magasabb hőnek is ellenáll

A 3D Systems Multi Jet Printing (MJP) technológiája ismételhető pontosságot, sima felületeket és 0,025-0,050 mikron felbontást biztosít. Továbbá az egyik legnagyobb előnye, hogy a támaszanyag eltávolítása emberi kéz érintése nélkül történik (EasyClean rendszer), így nincs szükség mechanikus és kémiai behatásra, például magasnyomású vízsugárral történő lemosásra vagy maró hatású vegyi fürdő alkalmazására, így más technológiákkal ellentétben a legapróbb részletek sem sérülnek meg a leendő szerszám felületén.

Az MJP technológia zárt belső üregek kialakítását is lehetővé teszi

A 3D Systems hazai forgalmazója és kompetencia központja a Kvint-R Kft. Kérjen időpontot ingyenes szakmai tanácsadásra szakértőinktől, akik segítenek kiválasztani az igényeknek leginkább megfelelő alapanyagot és technológiát.

Kvint-R

Akár ez is tetszhet