- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gyors, pontos és költséghatékony technológia műanyaggal történő közvetlen digitális gyártáshoz

3D Systems Figure 4

A Figure 4 termékcsalád fejlesztésekor a 3D Systems fő célja az volt, hogy olyan architektúrát hozzanak létre, ami versenyképes alternatívát kínál a hagyományos gyártástechnológiákkal szemben mind nyomtatási sebesség és pontosság, mind pedig költséghatékonyság terén.

Ez a termékpaletta az egész 3D nyomtatási iparág számára magasra teszi a lécet és rácáfol azokra a hiedelmekre, miszerint az additív gyártással csak gyenge, törékeny, rövid távon használható tárgyak hozhatók létre. Az új alapanyagokat átfogó, alapos tesztelésének vetették alá, amelybe külsős partner cégeket és tesztlaborokat is bevontak. A fejlesztők folyamatos kapcsolatban álltak a tesztelő cégekkel, így elsőkézből értesültek, hogy mennyire működőképesek az általuk kínált megoldások. A partnerek visszajelzései messze felülmúlták az elvárásokat, mind az anyagok használhatóságával, mind a hozzájuk tartozó dokumentáció részletességével nagyon meg voltak elégedve. A könnyebb összehasonlíthatóság érdekében a Figure 4 anyagleírása megfelel az ASTM és ISO szabványoknak, a műszaki adatlapok jól áttekinthető rendszerben tartalmazzák az alábbi adatokat:

  • Mechanikai, hőmérsékleti és elektromos tulajdonságok (többek közt: gyúlékonyság, elektromos vezetési adatok, folyadék felvétel)
  • Izotróp tulajdonságok;
  • Hosszú távú ellenállás beltéri és kültéri környezeti behatásoknak;
  • Ellenállás olajoknak, zsíroknak és más vegyi anyagoknak;
  • Biokompatibilitás.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

1.) Végtermékek és prototípusok gyártására alkalmas alapanyagok széles választéka

A Figure 4 alapanyagok sokoldalú felhasználást tesznek lehetővé, az első tervek modellezésétől kezdve a prototípus gyártáson át egészen a sorozatgyártásig, illetve speciális alapanyagok állnak rendelkezésre az ékszerészek és az egészségügy számára is. A 3D Systems Figure 4 technológiával készült gumiszerű alkatrészek nem igényelnek másodlagos hőkezelést, ezért gyorsabb gyártást tesznek lehetővé.

Figure 4 RUBBER-65A BLK – gumiszerű alapanyag végtermékgyártáshoz

Az idei év egyik újdonsága a RUBBER-65A BLK. Mint arra az elnevezése is utal, egy Shore 65A keménységű nagy szakadási nyúlással rendelkező alapanyag olyan gumiszerű alkatrészek gyártására, amelyek erőhatás után visszanyerik eredeti formájukat. Kiválóan alkalmazható például markolatok, fogantyúk, tömítések, lökhárítók és erőelnyelők, tömítőgyűrűk, rezgéscsillapítók és távtartók gyártására.

2.) RUBBER-65A BLK alapanyagból készített kerékpár markolatok

A fotopolimer 3D alapanyagok fejlesztése során a kutatók számára jelenleg a legnagyobb kihívást a hosszú távú környezeti stabilitás megoldása jelenti: mivel UV fény hatására térhálósodó polimerekről van szó, ezért későbbiekben a további UV hatás befolyással van a molekuláris szerkezetükre. A legújabb fejlesztések ezt az utólagos hatást jelentősen csökkenteni tudták, ennek köszönhetően a RUBBER-65A BLK hosszú távon is megőrzi szerkezeti stabilitását, így kiválóan alkalmas mind beltéri mind kültéri felhasználásra. A szakítószilárdságra vonatkozó tesztadatokat az 1. és 2. ábra szemlélteti.

Ez a sokoldalú alapanyag lehetővé teszi végfelhasználásra szánt elasztomer alkatrészek nagyfokú pontossággal történő előállítását, ellenáll a vegyi anyagoknak és az autóiparban használt folyadékoknak (az anyag szénhidrogénekkel és tisztítószerekkel való kompatibilitása kritikus fontosságú ennél az iparágnál). A Figure 4 RUBBER 65A BLK alkatrészek tömítési és felületi érintkezési kompatibilitását az ASTM D543 vizsgálati körülmények és az USCAR2 vizsgálati feltételek szerint tesztelték. A szakadási nyúlásra vonatkozó tesztadatok a 3. és 4. ábrán láthatók.

 

A Covid 19 járvány világszerte megnehezítette a különféle alkatrészek szállítását, ezért egyre inkább előtérbe kerül a helyben gyártott 3D nyomtatással készült alkatrészek használatának lehetősége. A kialakult helyzet érzékenyen érinti többek között az egészségügyi szektort is, ahol főként biokompatibilis alapanyagokra van szükség. A RUBBER 65A BLK, képes az ISO 10993-5 és az ISO 10993-10 szabványok szerinti citotoxicitási követelmények teljesítésére, így egyszerhasználatos orvosi műszerek széria gyártására is megfelelő.

Figure 4 TOUGH-BLK 20 ABS-szerű anyag, kiváló felületi minőség, hosszú távú környezeti stabilitás

Egy másik szintén autóiparban kiválóan alkalmazható alapanyag a Figure 4 TOUGH-BLK 20. Ez az erős, fekete színű fröccsöntött ABS-szerű építőanyag hosszú távú környezeti stabilitással rendelkezik, így jó használható beépítésre kerülő alkatrészek készítésére.  A TOUGH-BLK 20 nagy pontosságot, sima oldalfalminőséget biztosít, kiváló mechanikai tulajdonságaiból adódóan alkalmas prototípusok, kisebb gyártási szériák, sürgős pótlásra váró alkatrész legyártására. Az USCAR2 vizsgálati rendszerben tesztelték, ellenáll a különféle gépfolyadékoknak, szénhidrogének. Ezenkívűl UV stabil, így mind beltéri mind kültéri alkalmazásra megfelelő, napfény hatására a tárgyak színe és geometriai alakja, mérete idővel sem változik. A szakítószilárdságra vonatkozó tesztadatok az 5. és 6. ábrán láthatók.

A Figure 4 termékcsalád kiemelten fontos fejlesztési területet képvisel a 3D Systems stratégiájában, a technológia gyors, precíz és költséghatékony gyártást tesz lehetővé, az újabb és újabb különféle tesztlaborok által bevizsgált építőanyagok pedig széles felhasználási lehetőséget kínálnak a tervező mérnökök, formatervezők és gyártók számára.

3.) 3D Systems Figure 4 Modular, rugalmasan bővíthető 3D gyártási rendszer

További információért kattintson a linkre: Figure 4 3D nyomtatók és alapanyagok

Kvint-R

 

 

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet