Gyorsan elterjedhetnek a da Vinci sebészrobotok

Bár a cég növekedése lelassult a tavalyi évben, azt zömmel külső hatások okozták. Ha elhárulnak az akadályok, idén több mint tíz százalékkal emelkedhet a sokoldalú sebészrobotok száma a gyógyászatban – vallják a The Robot Report szerint az Intuitive Surgical (ISRG) szakemberei. A minimálisan invazív sebészeti beavatkozások robotizálásán dolgozó vállalat arra számít, hogy a da Vinci jóvoltából nagyobb növekedést tudnak elérni, mint tavaly, amikor a negyedik negyedévben már 1,66 milliárdos árbevételnél tartottak.

A 2022-es eredményük 6,22 milliárd dollárig duzzadhat, ami kilencszázalékos bővülés lenne az egy évvel korábbi állapothoz képest. Ezért sokan összetennék a kezüket, de valójában elmarad a várakozásoktól, ezért az ISRG részvényei némi veszteséget is elszenvedtek a tőzsdén az utóbbi időben. A folytatás mindazonáltal biztatóbb, hiszen 2021 utolsó negyedévéhez képest 18 százalékkal nőtt a robotsebészeik által végrehajtott operációk száma. Ez azzal együtt is jó hír, hogy tavaly kevesebb rendszert helyeztek üzembe, mint a megelőző évben, ám ezt sokkal inkább lehet felróni a komoly felvevőpiacnak számító Kínában újra tomboló COVID-nak, mintsem magának a terméknek, amit továbbra is élénk érdeklődés kísér.

A négykarú da Vinci robotsebészeti rendszerrel idén várhatóan 12-16 százalékkal több beavatkozást fognak elvégezni, ami jó hír a cégnek, de még jobb a pácienseknek. Az ISRG da Vinci Xi gépeivel a szakorvosok akár távolról is elvégezhetik az operációkat, vagy asszisztensként alkalmazhatják őket a műtőben. A forradalmi gépek pontosabb, gyorsabb, kevésbé kockázatos beavatkozásokat, illetve rövidebb felépülési időt ígérnek a pácienseknek.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#