Hajtásmegoldások laboratóriumi automatizáláshoz

Gyors és pontos, vagy kompakt kialakítású tápegységet?

Az analitikai laboratóriumokban számtalan mintát tesztelnek nap mint nap. Ezen a téren nyilvánvalóak az automatizálás előnyei: gyorsabb eredmények, nagyobb teljesítmény, kevesebb hiba és alacsonyabb személyzeti költségek elérését teszik lehetővé. A zökkenőmentes működés érdekében a nagy dinamika és a pontosság rendkívül fontos a meghajtó rendszerek részéről. Dr. Aihua Hong, a FAULHABER ide vonatkozó piaci szegmensének vezetőjével beszélgettünk a szektor követelményeiről és fejlesztéseiről.

Mely iparágakban játszik szerepet a laboratóriumi automatizálás?

Az automatizált folyamatok minden laboratóriumi területen megtalálhatók, például a vegyiparban, a gyógyszeriparban és az élelmiszeripari technológiában. Az orvosi ipar egy olyan terület, ahol világszerte jelentős növekedés tapasztalható. Ezen a téren az automatizált megoldások nélkülözhetetlenek az úgynevezett in vitro diagnosztikában (IVD), azaz az orvosi minták, például a vér, a vizelet és a szövetek elemzésében. A gyógyszeripari vállalatok kutatólaboratóriumaiban az új gyógyszerek kifejlesztése során egyre inkább automatizálódnak a tesztelési eljárások.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Dr. Aihua Hong
Mi pontosan a laboratóriumi automatizálás?
- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az automatizálás mértéke jelentősen eltérő mértékű a különböző laboratóriumokban. A szint az egyes folyamatok önálló eszközökkel történő elvégzésétől egészen a komplex rendszerekben végzett mintavétel teljes elemzéséig terjed. Ez utóbbi különösen akkor szükséges, ha egy szabványosított eljárásnak megfelelően nagyszámú mintát kell megvizsgálni és nem elvárt a nagyfokú rugalmasság – ilyen például az IVD eljárás a kórház fő laboratóriumában vagy nagy orvosi diagnosztikai laboratóriumokban.

Milyen folyamatok hajthatók végre automatikusan ezeken a területeken?

Ezekben a laboratóriumokban szinte a teljes elemzési folyamat automatikusan zajlik. A teszt a vérminták színkódolt kémcsövekbe történő elkészítésével kezdődik. A kémcsőhöz tartozó elemzés típusát egy szkenner rögzíti, ami arról is gondoskodik, hogy a robotkar a megfelelő kémcsövet válassza ki. E minták egy részét centrifugálják a vér alkotóelemeinek szétválasztására. A mintákat ezután speciális szállítóegységekben, például szállítószalaggal vagy kerekes kocsikban szállítják a tényleges elemző állomásra.

Mi történik az elemző állomáson?

A mintát először beazonosítják, vagyis a vonalkódot egy kamera beolvassa. Ezután a dugót kiveszik a kémcsőből, és a minta egy részét kiveszik. A kémcsövet ezután ismét lezárják és egy esetleges későbbi vizsgálat számára archiválják. A mintát a tényleges elemzéshez egy reakcióedénybe, például egy tesztlemezre vagy Petri-csészébe helyezik. Az ezután következő teszt során a hajtástechnika főként olyan folyamatokban játszik szerepet, mint a pipettázás, a folyadék kezelése, a keverés és a rázás.

Milyen követelményeknek kell megfelelniük a motoroknak?

A folyamat során sokféle mozgást kell végrehajtani, és a hajtástechnikára vonatkozó elvárások ennek megfelelően különböznek. A szállítószalagok robosztus, nagy teljesítményű motorokat és a lehető legkisebb és legkönnyebb alkatrészeket igénylik. Átfogó termékválasztékunknak köszönhetően a teljes spektrumot lefedhetjük, és szinte bármilyen igényhez rendkívül jó megoldást tudunk biztosítani.

In-vitro
Tud említeni néhány példát?

Számos alkalmazás igényel rendkívül dinamikus rendszert az ismételt indítási/leállítási mozgásokhoz, például a pick-and-place és pipettázási folyamatokhoz. Ehhez mind sebességre, mind rendkívül pontos pozicionálásra van szükség. A méret és a súly itt is fontos szerepet játszik: a megfogókar vagy a pipettázó fej felfelé és lefelé irányuló mozgatását végző meghajtás általában a mobil alkatrészben található. Annak tehát rendkívül könnyűnek és kompaktnak kell lennie.

Milyen előnyei vannak a FAULHABER motoroknak?

Az 1524SR és a 2224SR sorozatú DC-mikromotorok különösen alkalmasak ezen alkalmazások számára. Nem tartalmaznak vas szerelékeket, ezért sokkal könnyebbek és kisebbek, mint más hasonló teljesítményű modellek. Dinamikájuk ugyanakkor rendkívül magas. Elsősorban IE3 sorozatú útadóval kombinálva használatosak, ami az egység teljes hosszát mindössze két milliméterrel növeli meg. Ezáltal rendkívül kompakt kialakítás és nagy teljesítmény érhető el.

Van-e egyéb indok arra, hogy FAULHABER termékeket válasszunk?

Ügyfeleink számára rendkívül fontos, hogy magas színvonalú alkatrészeket használjanak és így berendezéseik hosszabb időtartamon át is megbízhatóan működjenek. Nyereségük körülbelül kilencven százalékát azokkal a reagensekkel szerzik, amelyeket a mintavételre szolgáló eszközeikkel adnak el. Éppen ezért a berendezéseik élettartama és a reagenseik értékesítésének folytonossága között közvetlen összefüggés is található.

Hajtásrendszerek

Az IVD eljárásnak való megfelelés érdekében a berendezésnek drága tanúsítási folyamaton kell átesnie az üzembe helyezés előtt. Annak elkerülése érdekében, hogy ezt a folyamatot meg kelljen ismételni, lehetőség szerint kerüljük a meglévő eszközök más modellekkel történő helyettesítését. Fontos szerepet játszik tehát a cserealkatrészek elérhetősége is. Ha egy FAULHABER alkatrészt a hosszú élettartam után ki kell cserélni, az ügyfél biztos lehet abban, hogy az még évek múlva is megtalálható a kínálatunkban.

FAULHABER

- Hirdetés -