Halálosztó robotok – a háború jövője

A közelmúltban rémisztő hírről számoltak be a médiumok. Egy teljesen autonóm drón – emberi beavatkozástól mentesen – választotta ki, és támadta meg célpontjait. Az esemény új korszakot jelenthet a hadiiparban, ugyanis olyan robotok kerülhetnek harcvonalba, amelyek képesek jóváhagyás nélkül azonosítani és harcképtelenné tenni célpontjukat – írja cikkében a Futurism.com.

Az STM Kargu-2 elnevezésű, török gyártmányú, apró drón egy líbiai konfliktus során támadott meg visszavonuló katonákat – derül ki az ENSZ Biztonsági Tanácsának legutóbbi, Líbiával foglalkozó szakértőtestülete által készített jelentésből. A beszámoló azt sugallja – de konkrétan nem mondja ki-, hogy a robot több katonát is megsemmisített. Az Axios hírportál megjegyezte, hogy a fejlődés egy rendkívül nyugtalanító korszak kapuját nyitja ki, amelyben az emberi felügyelet már nem szükséges a háborúhoz és az élet kioltásához.

A légi akna

- Hirdetés -

Az ENSZ jelentése a Kargu-2 drónt úgy írja le, mint ami addig várakozik a levegőben egy megadott pozícióban, amíg egy potenciális célpontot nem észlel. A fegyver koncepciója, hogy légi aknaként funkcionáljon – „lézeng” a levegőben –, azaz emberi felügyelet nélkül hajtson végre támadást egy bizonyos közelségbe kerülő objektum ellen. Az eszközt gépi látásmóddal szerelték fel, melynek segítségével kiválasztja, és becélozza áldozatát, s mindeközben nem létesít kapcsolatot az irányítójával.

A teljesen autonóm drónok térnyerése riasztóan hat, de mindemellett nem meglepő, mivel számos fejlett hadsereg – köztük az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és az Egyesült Királyság – évek óta dolgozik a gyilkológépek fejlesztésén. Az innováció irányát felháborodás övezi, és a szakértők világszerte mélyen elítélik.

„Az ilyen és ehhez hasonló fegyveres csapás új fejezetet jelent az autonóm fegyverek világában” – írja Zachary Kallenborn, a Nemzeti konzorcium a terrorizmus és a terrorizmusra adott válaszok tanulmányozására nem konvencionális fegyverek és technológiai részlegének kutatási munkatársa. „A drónokat hadrendbe állítják, és a mesterséges intelligencia segítségével embereket ölnek.”

„Ha az új technológia nem rettenti el az emberiséget, olyan jövőre leszünk kárhoztatva, ahol akárki támadás célpontjává válhat” – írja Noah Smith közgazdász, a Bloomberg rovatvezetője egy bejegyzésében a háború jövőjéről.

Némethi Botond, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet